Uuenenud digiarhiivist leiab aadlivappe ja maakaarte

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusarhiivi digiarhiivi Saaga koduleht.
Rahvusarhiivi digiarhiivi Saaga koduleht. Foto: www.ra.ee

Rahvusarhiiv avas tänasest digiteeritud allikatekogu Saaga uuendatud sisu, millest võib muuhulgas leida ajalooliste aadlivappide kujutisi ning peamiselt 17. sajandist pärit käsikirjalisi maakaarte.

Kui varasema kolme ja poole aasta jooksul olid avalikus Saaga kogus üksnes perelooliste arhivaalide digitaalkujutised, siis nüüdsest on kasutaja ees kõik rahvusarhiivi praeguseks digiteeritud allikad, mida uurimissaali asemel on hõlpsam arvutiekraanilt vaadata, vahendas rahvusarhiivi pressiesindaja.

Lisaks leiab Saagast näiteks Tartu linna hoonete ehitusplaane aastaist 1871-1918 ja Eesti Vabariigi perioodi 1918-1940 valitsusasutuste dokumente sise- ja välispoliitika küsimustes.

Saaga on pidevalt täienev digitaalkujutiste keskkond. Olemasolevatele pereloolistele allikatele - kirikuraamatud, hingeloendid, vakuraamatud, väeteenistusse kutsutute nimekirjad - lisanduvad veel sel aastal vallaliikmete nimekirjad, linnaelanike nimekirjad ja apostliku õigeusu kiriku pihilehed 19.-20. sajandist.

Saaga kasutamine on igaühele vaba ja tasuta. Saagale pääseb ligi aadressilt www.ra.ee/saaga.

Viimase poolaasta kasutusstatistika näitab, et ühe kuu jooksul külastab Saagat ligi 2000 erinevat kasutajat, kes vaatavad umbes 400 000 lehekülge (ühe külastuse jooksul umbes 60 lehekülge). Saagas on tänaseks kokku ca 39 000 registreeritud kasutajat. Saaga maht on suurusjärgus 3 miljonit digipilti ja 3 terabaiti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles