Klaasinoaga klassik

Jüri Pino
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt.
Mihkel Mutt. Foto: Arno Saar / SL Õhtuleht

«Mõtted» on parajalt ohtlik pealkiri. Kohe kisub tolmunud nalju välja tirima. Ammu-ammusest ajakirjast Pikker, kus oli kaunis libauudiste rubriik «Kirju kera», kuhu pandi igasugust segast reibaste uudiste vormis. Näiteks: oma 60. sünnipäevaks andis Ust-Tšlenovski teeneline tööliskorrespondent Štš. Herov välja kogumiku «Mõtted». Mõlemad mõtted on kirja pandud heas ja ladusas keeles.

Ei mäleta, kes teha võis. Mihkel ise võinuks ka vabalt sellise killuga hakkama saada. Nagu ta leiutas kriitik Horrimani ja tolle nekroloogi, mis lõppes sõnadega: kriitik Horriman on küll surnud, aga mälestus temast kui kurjast ja kiimalisest mehest on visa kaduma. Kadunuke nimelt tarvitanud arvustustes väljendeid «Loll!», «Siga!» ja «Süüdi!». Nii et, Mihkel, ise oled süüdi!

Tahtes ninatark olla, võinuks pealkiri olla ka «Tähelepanekud». Commentarii. Mõte, sinder, on ju kah üks neist äralörtsitud ja seeläbi väärtust kaotavatest sõnadest, millele tuleks mõneks ajaks anda aega jalga puhata. Kõik on mõte. Olgu siis pinge nimmetes või igiliikuri saladus. Võibolla see ainult tundub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles