Eesti teatri aastaauhinnad jagatud

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auhinnatud ühel pildil: vasakult meeskõrvalosa laureaat Nikolai Bentsler, naiskõrvalosa laureaat Mari Abel, parim meesnäitleja Märt Avandi,parim lavastaja Hendrik Toompere jr., parim kunstnik Liina Keevallik ja parim naisnäitleja Riina Maidre
Auhinnatud ühel pildil: vasakult meeskõrvalosa laureaat Nikolai Bentsler, naiskõrvalosa laureaat Mari Abel, parim meesnäitleja Märt Avandi,parim lavastaja Hendrik Toompere jr., parim kunstnik Liina Keevallik ja parim naisnäitleja Riina Maidre Foto: Marko Saarm / Sakala

Ugalas anti täna üle Eesti teatri aastaauhinnad.

LAVASTAJAAUHIND

Aasta lavastaja auhinna sai Hendrik Toompere jr. lavastuse «Väljaheitmine» (Eesti Draamateater) eest.

KUNSTNIKUAUHIND

Aasta kunstnik on Liina Keevallik, kes nimetati parimaks töö eest lavastuste «Wake up! It’s time to die» (MTÜ Kirbutsirkus ja Vaba Lava), «Ma pigem tantsiksin sinuga» (R.A.A.A.M ja Vaba Lava) ning «Punane õhupall» (Teater NO99) juures.

MEESPEAOSATÄITJA AUHIND

Aasta meespeaosatäitja preemia laureaat on Märt Avandi. Auhinna sai ta osatäitmise eest lavastuses «Kopsud» (Endla Teater), Ivani osa eest lavastuses «Aadama õunad» (Kinoteater ja Nargen Festival) ning Gilbert Bodley rolli eest lavastuses «Mitte praegu, kallis» (Endla Teater).

NAISPEAOSATÄITJA AUHIND

Aasta naispeaosatäitja preemia sai Riina Maidre, Liri rolli eest lavastuses «Vannutatud neitsid» (R.A.A.A.M.) ja osatäitmise eest lavastuses «Skaala surm» (Kanuti Gildi SAAL).

MEESKÕRVALOSATÄITJA AUHIND

Aasta meeskõrvalosatäitja on Nikolai Bentsler, kes mängis vandaali lavastuses «Väljaheitmine ehk Ühe õuna kroonika» (Eesti Draamateater) ja «Ma pigem tantsiksin sinuga» (R.A.A.A.M ja Vaba Lava).

NAISKÕRVALOSATÄITJA AUHIND

Aasta naiskõrvalosatäitja on Mari Abel, kes pälvis tunnustuse rolli eest lavastuses «Paradiis» (Von Krahli Teater) ja Sarah' rolli eest lavastuses «Aadama õunad» (Kinoteater ja Nargen Festival).

MUUSIKALISE KUJUNDUSE JA ORIGINAALMUUSIKA AUHINNAD

Laureaadid on Hendrik Kaljujärv ja Jaak Lutsoja. Kaljujärv kirjutas originaalmuusika lavastustele «OVEREXPOSURE» (Kanuti Gildi SAAL) ja «All tomorrow’s parties» (Sõltumatu Tantsu Lava)
. Lutsoja sai autasu muusikalise kujunduse eest lavastusele «Soo» (Teater Ugala)
.

MUUSIKAAUHINNAD

Muusikaauhinna sai Monika-Evelin Liiv Amnerise tegelaskuju jõulise kehastamise eest Verdi ooperis «Aida» (Rahvusooper Estonia) ning Heli Veskus Aida ja Senta karakterite psühholoogilise ja muusikaliselt nüansseeritud tõlgenduse eest Verdi ooperis «Aida» ja Wagneri ooperis «Lendav hollandlane» (Rahvusooper Estonia).

BALLETIAUHIND

Balletiauhinna sai Maria Engel osatäitmiste eest lavastustes «Klaver», «Don Juan» ja «Lumekuninganna» (Teater Vanemuine).

TANTSUAUHIND

Tantsuauhinna pälvis Karl Saks lavastuse «Seisund ja disain» (Kanuti Gildi SAAL) eest.

ETENDUSKUNSTIDE ÜHISAUHIND

Lavastus «Pööriöö uni». Selle muusikajuht oli Olari Elts, stsenaristid, lavastajad, kunstnikud Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo, valguskunstnik  Pietu Pietiäinen, animaatorid Heta Jäälinoja ja Aggie Pak-Yee Lee, live mix Maarja Pärsim, animatsiooni mix Alyona Movko.

SALME REEGI NIMELINE AUHIND

Salme Reegi nimelise auhinna sai Marika Palm noortemuusikali «Moraal» (Ugala teater) eest.

REET NEIMARI NIMELINE KRIITIKAAUHIND

Reet Neimari nimelise kriitikaauhinna pälvis Luule Epner kui süstemaatilise lähenemisega autor, kes lavastuse «Paradiis» näitel selgitab põhjalikult lahti Lauri Lagle kui lavastaja omailma ja esteetilise võttestiku.

ALGUPÄRASE DRAMATURGIA AUHIND

Algupärase dramaturgia laureaadiks pärjati Andra Teede lavastuse «45 339 km² raba» (Endla teater) teksti eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles