Tartu Kunstimuuseumis avatakse näitus Aivazovskist Kabakovini

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Aivazovski- Aiju-Dag
Ivan Aivazovski- Aiju-Dag Foto: Repro

7. aprillist on Tartmusi projektiruumis avatud näitus «Aivazovskist Kabakovini. Idanaabrid Tartmusi kogudes». Näitusel eksponeeritud kunstnikud on mingil märkimisväärsel eluperioodil aktiivselt töötanud Venemaa territooriumil ning omamoodi on näitus täienduseks muuseumi esimesel korrusel praegu avatud näitusele «Ebamugavad küsimused. Kaasaegne kunst Venemaalt».

Tartmusi kogus esindatud nimekate kunstnike seas on nii autoreid, kes töötasid aktiivselt Venemaa Keisririigis kui ka neid, kes nägid 20. sajandi alguse revolutsioonilisi muudatusi, samuti leiab näituselt kunstnikke, kes rajasid nõukogude kunsti ning maailma kontseptuaalse kunsti tähti.

Valik näitusel esindatud kunstnikest: Ivan Aivazovski, Aleksander Deineka, Natalja Gontšarova, Mihhail Larionov, Jelizaveta Kruglikova, Ilja Kabakov, Kukrõniksõ, Vladimir Makovski, Vera Muhhina, Dmitri Prigov, Valentin Serov, Ivan Šiškin, Vassili Tropinin jne.

Kuigi Tartu Kunstimuuseumil ei ole kunagi olnud kindlat plaani ega eesmärki vene kunsti kogumiseks, on erinevaid teid mööda muuseumi kogusse jõudnud väga mitmekülgne valik idanaabrite teoseid. Esimesed vene kunsti tööd, muu hulgas Mihhail Larionovi ja Natalja Gontšarova graafika ja akvarellid, kinkisid noorele muuseumile Pallase sõpruskonna kunstnikud. 1940-ndate alguses tõid mõne tööd muuseumile eraisikud, kes päästsid need mahajäetud korteritest või mahapõlenud majade keldritest. Hiljem jaotati vene kunsti üleliidulise ostukomisjoni kaudu.

Kaasaegse kunsti tipptegijate tööd, näiteks Ilja Kabakovi ja Dmitri Prigovi teosed, jõudsid muuseumisse legendaarse Tartu kunstikollektsionääri Matti Miliuse kollektsiooni kaudu.

Näitus on avatud 21. maini.

Kuraator: Julia Polujanenkova

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles