Teatri- ja muusikamuuseum taasavab uksed uue püsinäitusega

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum Tallinna vanalinnas Müürivahe tänaval
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum Tallinna vanalinnas Müürivahe tänaval Foto: www.tmm.ee

4. aprillil taasavatakse peaaegu kolmveerand aastat remondi tõttu suletud olnud Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum. Muuseum on nüüd avatud teisipäevast pühapäevani kella 10–18. Remondi käigus on üles ehitatud uus püsiekspositsioon, mis kannab nime «Lood ja laulud».

Uus püsinäitus «Lood ja laulud» esitab teatri ja muusika kaudu lugusid, mis kuuluvad Eesti kirjandusklassikasse ning laule, mis on iga eestlase repertuaaris. Lugudel ja lauludel on kõikides kultuurides oluline roll. Lood ja laulud iseloomustavad inimesi ja ümbritsevat keskkonda ning hoiavad ühismälu. Lugudes ja lauludes avaldub rahvuse ja kultuuri eripära, aga ka sarnasus teiste rahvaste mütoloogia, ajaloo ning argieluga. Nende lugude ja laulude kaudu tutvustame Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kogusid ning oma maa ajalugu, milles on oluline koht nii muusikal kui ka teatril. Muuseum muutub selle läbi veelgi mitmekesisemaks keskkonnaks, kus oma loomulikul viisil lõimuvad eesti teater ja muusika ajalukku.

Lisaks uuenenud püsiekspositsioonile saab Assauwe tornis vaadata näitust «Eesti Näitlejate Liit 100. Näitleja portree». Eesti Näitlejate Liit tähistab 2017. aastal oma 100. sünnipäeva, mille puhul ongi loodud videoinstallatsiooniline näitus, mis lubab vaadelda näitlejat ilma selge rollita. Näitus koosneb kahest osast ja on valminud koostööna Eesti Näitlejate Liidu, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi, Eesti Heliloojate Liidu, kultuuriministeeriumi, kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali, ERRi ja nu.uniooniga.

Näituse juurde kuulub Eesti Muusika Päevade käigus helilooja Marianna Liigi loodud installatsioon «Helide ja pausidega täidetud muster». Installatsiooni muusikaline algmaterjal pärineb teatrilava mahavõtmise helidest. Helisid kõlaruumi paigutades tekib helide ja pausidega täidetud muster. Millise maailma võib avastada üksikute helide asetamisega vaikusesse, millise maailma võib leida üksi olemise ajal…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles