Muumide ja Tom of Finlandi tüli leidis lahenduse

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajakirja kaanepilt
Soome ajakirja kaanepilt Foto: ajakirja Image kaanefoto

Soome ajakirja Image esikaanepilt, kus ühendati muumid ja homoerootiline, nahksesse kostüümi riietatud Tom of Finland, tekkinud tüli on lahenenud. Muumisid esindav firma Moomin Characters ja ajakiri leppisid kokku, et väljaandja A-lehdet annetab inimõiguste organisatsioonile Seta RY 3000 eurot, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kuidas sellisele lahendusele jõuti, osapooled ei avalikusta. Soov tekkinud arusaamatus lahendada oli siiski mõlemapoolne ning lahendusele jõuti sõbralikult. Summa on sümboolne.

Pahandus tekkis sellest, et nimetatud pildiks ei küsitud muumide õigusi omavate Tove Janssoni järeltulijate luba.

Ajakirja Image peatoimetaja Heikki Valkama sõnul ei olnud nende eesmärk esikaanega skandaali tekitada, vaid teha head ajakirjandust. Muumide esindaja Roleff Kråkström lisas omalt poolt, et hindab väga ajakirja soovi tekkinud olukord kiiresti lahendada.

«Tegemist on väärt väljaandega ning Sami Saramäki pildid olid kõrge kunstilise tasemega ja ambitsioonikad.» Probleem seisnes siiski selles, et Tom of Finland ühendati muumitrollidega ja seda luba küsimata.

Moomin Characters omanikud on muumide looja Tove Janssoni pärijad, suurim osanik on Janssoni vennatütar Sophia Jansson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles