Aja auk. Elu noateral

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blade Runner
Blade Runner Foto: Kuvatõmmis

Kui White Zombie loos «More Human Than Human» teatab laulja Rob Zombie «I am electric head» ja «I want more life, fucker»,  käib jutt ulmefilmist «Blade Runner» (1982), mille järg koputab 35 aastat hiljem uksele. «Inimlikum kui inimene» on replikante valmistava Tyrell Corporationi moto ja «Blade Runner» on kõikjal. Elektriline Gary Numan poseeris 1986. aasta ühe plaadi kaanel replikant Roy Battyna. Monstrumelektrooniku Zomby «Tears In The Rain» sämplib Batty juttu.

Kreeka helilooja Vangelis segas ka Yamaha CS-80 ja Roland VP-330 abil kokku eepilise futuristlik-sünteetilise eleegia, mida on sämplinud Ryuichi Sakamoto, Future Sound of London ja paljud teised. Drum’n’bass’i mees Dillinja sai «Blade Runner Bluesist» laulud «Angels Fell» ja «Silver Blade». «Fiery the angels fell» on Batty lause. Revolutsiooniline hiphopi nupukeeraja El-P peab «Blade Runnerit» maailma parimaks filmiks ja sämplib selle pala «Los Angeles, November 2019» Company Flow’ loos «Info Kill II».

Kõige veidram on aga lugu, mille tahaks rääkida austusavaldusena varalahkunud Bill Paxtonile. «Blade Runneri» film ostis nime William Burroughsi 1979. aasta perversselt «Blade Runnerilt», mis omakorda oli katse teha stsenaarium Alan Nourse’i 1974. aasta raamatust «The Bladerunner». Burroughsi «raamat» inspireeris lavastaja Kent Smithi väntama filmi «Taking Tiger Mountain» (1982), milles feministlikud sõjaväeteadlased programmeerivad Texase mehe (noor Paxton) mõrvama Walesi prostitutsiooniministrit. Kentil oli juba 1974. aastal filmiplaan naftamagnaatide 16-aastase järeltulija J. Paul Getty III röövimisest. Poisi ema oli J. Paul Getty II-st lahutatud ja poiss lõi lulli Euroopas Roomas. Vanaisa J. Paul Getty, ühel hetkel rikkaim inimene maailmas, keeldus nõutud 17 miljonit dollarit maksmast. Kui röövijad saatsid talle poisi kõrva, andis ta 2,2 miljonit ehk maksimaalse summa, millest sai maksud tagasi. III oli pärast narkootikumide üledoosi 25-aastaselt 1981. aastal kuni surmani 2011. aastal ratastoolis, tumm ja osaliselt pime.

Kent väntas tollal 19-aastase piltilusa Paxtoniga kümme tundi mustvalget tummfilmimaterjali hipidest ja raisakotkastest, ent ei osanud seda koherentsemaks lõigata. Siis sattus Kenti semule Tom Huckabeele kätte Burroughsi lugu muteerunud viirustest ja skalpellide smugeldajast. Psühhotroopilisele filmimaterjalile loeti stuudios dialoog peale. Filmi alguses veenavad keskealised naised Billyt, et vananev major on tiiger, kelle jumal on saatnud teda tapma.

Brian Enol oli muidugi ka plaat «Taking Tiger Mountain» (1974), aga laenasid need mõlemad pealkirja Hiina kaasaegselt ooperilt, ühelt kaheksast, mis kultuurirevolutsiooni ajal lubatud olid. Rääkis see intsidendist 1946. aasta kodusõja ajal. Ooperist tehti 1970. aastal ka film, mida Hiina valitsuse andmetel oli 1974. aastaks vaadatud 7,3 miljardit korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles