Nüganen keeldus Kalmeti kriitikale avalikult vastamast (6)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmo Nüganen
Elmo Nüganen Foto: Marko Saarm / Sakala

Tallinna Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen ei kommenteeri tänases Postimehes ilmunud intervjuud linnateatri näitleja Henrik Kalmetiga, kes läks oma koduteatrist rääkides väga kriitiliseks. 

«Mina ei ütle Elmole «nägemist» või et ta ei võiks lavastada, kuid kui maailm on muutunud, siis tuleb selle järgi ka reageerida. Pole vaja öelda, et meil on peanäitejuhi teater ja meie peanäitejuht on Elmo Nüganen. See ei pea paika,» rääkis Kalmet Postimehele.

Tema sõnul võib Nüganen ju kanda ametinimetust «peanäitejuht», aga Tallinna Linnateatri tegelik peanäitejuht on praegu Diana Leesalu. «Elmo ei tee aastas mitte ühtegi lavastust ja Diana teeb igal hooajal kaks. Linnateatri praegune repertuaar on Diana Leesalu nägu,» rääkis Kalmet intervjuus.

Tallinna Linnateater andis Postimehele teada, et Elmo Nüganen ei soovi Henrik Kalmeti väljaütlemisi kommenteerida.

Elmo Nüganen on Tallinna Linnateatris peanäitejuhina ametis 1992. aastast. Võrreldes teiste Eestis tegutsevate riigi osalusega või linnateatritega, on Tallinna Linnateatri peanäitejuht olnud ametis kõige pikemalt – Priit Pedajas on Eesti Draamateatri peanäitejuht 1999. aastast ning 1996. aastast Rakvere Teatrit valitsenud Üllar Saaremäe annab sellest sügisest ameti üle Peeter Raudsepale.

Elmo Nüganeni rekordit lööb vaid Aare Toikka VAT Teatriga, ent kohe-kohe 30. sünnipäeva tähistav VAT ongi Aare Toikka enda asutatud erateater.  

Samuti väitis Henrik Kalmet, et praeguses linnateatris polegi kunstilisi ebaõnnestumisi, sest teater ei julge eksperimenteerida. «Meil ei lähe lavastusi ka kunstilistel põhjustel mängukavast maha – publik on ju saalis! Ükskõik, mis meil välja tuleb, on see juba kolm kuud varem ette välja müüdud. Aga see pole elusa organismi tunnus.»

Kalmet ütles, et teatril tuleks peeglisse vaadata. «Praegu on bränd Tallinna Linnateater tugevam kui sisu. Ühel hetkel saab publik aru, mingi aeg toob see bränd veel publiku saali, kuid me ei saa lõputult publikut petta.»

Elmo Nüganeni viimane lavastus esietendus Tallinna Linnateatris 2014. aastal ja selleks oli praegugi mängukavas olev «Igatsus». Linnateatri mängukavast leiab sel hooajal veel kaks Nüganeni lavastust – «Aeg ja perekond Conway», mis esietendus 2011. aastal, ning «Tõde ja õigus. 4.». Viimase esietenduse kuupäevaks on märgitud 2006. aasta, kuid pärast paariaastast pausi taasesietendus Tammsaarel põhinev lavalugu 2015. aastal.

Lisaks Tallinna Linnateatri peanäitejuhina töötamisele on Elmo Nüganen ametis ka EMTA lavakunstikoolis. Elmo Nüganeni ja Anu Lambi juhendatavad noored alustasid õpinguid sel sügisel, seega lõpetab Nüganeni kursus 2020. aastal.

2012. aastal Tallinna Linnateatriga liitunud Diana Leesalu on lõpetanud EMTA lavakunstikooli XXV lennu, mille juhendajaks oli Elmo Nüganen. Sama lennu vilistlane on ka Henrik Kalmet.

Hetkel on Tallinna Linnateatri mängukavas viis Leesalu lavastust: «Inimesed, kohad ja asjad» (2016), «Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus» (2015), «Krabat» (2015), «Aju jaht» (2014) ja «Lantimiskunstnikud» (2012). 22. aprillil jõuab publikuni aga Leesalu viimane lavastus, milleks on «Kriipsud uksepiidal». Näidendi autoriks on Leesalu ise ja Kaarel B.Väljamäe.

Postimehele antud intervjuus tunnistas Henrik Kalmet ka seda, et Tallinna Linnateatri trupp on liiga suur. «Trupp on meil tõesti liiga suur, nii minnakse mugavaks. Aga kui sul pole teatris tugevaid ja eriilmelisi lavastajaid, siis tase kaob. Meil oli Priit (Võigemast) ja nüüd oleme ilma. Alati saadakse meil vigadest liiga hilja aru. Kunagi olid meil tööl Eva Klemets ja Mart Koldits, aga trupp suitsetas nad välja. Tundub, et inimesed peavad kusagil mujal templi alla saama, alles siis sobivad nad meile. Kui Koldits tegi «Pal-tänava poisse», ütlesid paljud näitlejad, et vaat Kolditsaga teeks küll tööd. Aga enne seda oli vaja temast lahti saada.»

Tallinna Linnateatris töötab 31 näitlejat, suurema trupiga sõnateater on Eesti Draamateater, mille nimekirjast leiab 39 näitlejat. Tallinna Linnateatris on lavastajana palgal kaks inimest, nendeks on Paavo Piik ja Diana Leesalu, mõlemad on ametis ka dramaturgidena.

Tallinna Linnateatri omapäraks on aga see, et trupp koosneb suuresti Elmo Nüganeni enda õpilastest või kursusekaaslastest.

Teatris domineerivad kolm lendu – XIII, XX ja XXV. Kui kaks viimast on olnud peanäitejuhi juhendatud kursused, siis esimene on tema enda kursus. Nüganeni kursusekaaslastest töötavad peanäitejuhi alluvuses Allan Noormets, Rain Simmul, Piret Kalda, Anne Reemann ja Epp Eespäev.

Arvuliselt kõige suurema grupi moodustavad peanäitejuhi õpilased: kuus näitlejat õppis XX ja sama palju ka XXV lennus. Nüganeni vanema kursuse õpilased on Hele Kõrve, Evelin Võigemast, Elisabet Reinsalu, Mart Toome, Argo Aadli ja Alo Kõrve.

Noorema kursuse lõpetanud on Liis Lass, Maiken Schmidt, Priit Pius, Märt Pius, Kaspar Velberg ja Henrik Kalmet. Paavo Piik ja Diana Leesalu ning etenduse juht-dramaturg Kristiina Jalasto on samuti XXV lennust.

Küsimusele, kas Henrik Kalmet tahab ise saada Tallinna Linnateatri peanäitejuhiks, vastas viimane eitavalt. «Vendadele Piikidele (Paul ja Paavo Piik) on pakutud mitut teatrit, aga nad on öelnud, et neil on juba teater. See on ka minu vastus. Mul on juba teater ­– Kinoteater. Kinoteatris on mul täielik loominguline vabadus. Peanäitejuhi amet paneks mu raamidesse, peaksin hakkama 34 inimesele tööd leidma. Samas Kinoteatris saan pakkuda tööd neile, kellega tõesti tahan lavastusi teha. Peanäitejuhiga teatrite aeg hakkab läbi saama. Repertuaariteater peab end ümber defineerima.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles