Moskva kinomajas eksponeeritakse Arvo Iho fotosid Tarkovskist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Tarkovski ja Aleksandr Kaidanovski "Stalkeri" võtete alguses.
Andrei Tarkovski ja Aleksandr Kaidanovski "Stalkeri" võtete alguses. Foto: Arvo Iho

Moskva kinomajas on juba kuu algusest avatud Arvo Iho näitus Andrei Tarkovskist ja «Stalkeri» võttepaikadest.

Maailma filmi suurkuju Andrei Tarkovski 85. sünniaastapäeva tähistati Moskvas tema kultusfilmi «Stalker» uue restaureeritud koopia esilinastusega Moskva kinomajas. Üksiti avati sel puhul moskvalastele vaatamiseks Arvo Iho fotonäitus «Stalkeri» võtetest.

Iho fotonäitus on leidnud juba kajastamist ka Vene ajakirjanduses, ajalehes Nezavissimaja Gazeta ilmus 10. aprillil kirjutis pealkirjaga «Ekskursioonile Tsooni».

Teatavasti filmis Tarkovski «Stalkerit» Eestis. Iho kes viibis siis võtteplatsil praktikandina, kasutas võimalust jäädvustada kuulsat lavastajat tööprotsessis. Iho fotojäädvustused erinevad toonastest tavapärastest reklaamfotodest ja pakuvad tänapäeval suurt huvi. Need dokumenteerivad filmitööd 1977. aasta suvel.

Lisaks omaaegsetele fotodele on näitusel leidnud kajastamist «Stalkeri» võttepaikade ehk Tarkovski Tsooni järgnev elu. Tarkovski austajad tahavad ikka ja jälle näha Meistriga seotud paiku, korraldavad otsekui palverännakuid Tsooni. Sellestki on juttu Darja Borissova Nezavissimaja Gazetas ilmunud kirjutises.

Loe näitusest lähemalt siit (vene k).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles