Eestit väisab kitarrigeenius Kurt Rosenwinkel

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika džässkitarrist ja klahvpillimängija Kurt Rosenwinkel
Ameerika džässkitarrist ja klahvpillimängija Kurt Rosenwinkel Foto: Viljandi kitarrifestival

Üheksa aasta jooksul on Viljandi sügiseti helisenud heast muusikast ning maailmatasemel muusikutest, kes on kokku toonud hulganisti kitarrisõpru siit- ja sealtpoolt piiri. Sel aastal on põhjust aga armastatud festivali veelgi enam oodata, sest üheskoos tähistatakse juba 10. tegutsemisaastat. Sel puhul ei ole esinejate nimistuga tagasi hoitud ning juba ongi müügile saabunud esimesed tõelised maiuspalad.

On tähelepanuväärne, et festival toob Eestisse maailmanimesid, sõna otseses mõttes staare, kelle kontserdikülastuseks on fännid tihti valmis ise pikka teekonda ette võtma. Nii esineb sel aastal Viljandis Ameerika džässkitarrist ja klahvpillimängija Kurt Rosenwinkel. Rosenwinkeli tähelepanuväärne karjäär algas 1990ndatel.  Sellest ajast alates on ta koos mänginud oma aja parimatega nagu Brad Mehldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter; aga ka džässi suurmeistritega nagu Joe Henderson, Paul Motian ja Gary Burton.

Rosenwinkeli kustumatu panus muusikasse on läbi imbunud džässi sügavamatest traditsioonidest, mis võimaldab tal oma kunsti viia uuele tasemele, milleni ükski teine kitarrist pärast tema saabumist pole küündinud. «Tema unisoonis falsetiga kaasalaulmine oma kitarrimängule,  kitarrikäsitlus ja kõlaesteetika, mis on laia saundispektriga kohati isegi ülevürtsitatud, on üks ja ainus – see muusik on Kurt Rosenwinkel,» sõnab festivali kunstiline juht Ain Agan. Viljandi Kitarrifestivali kümnendat sünnipäeva kokkuvõtval kontserdil 14. oktoobril kell 21 Pärimusmuusika Aida suures saalis astub Rosenwinkel üles trioga, kuhu kuuluvad ka bassimängija Dario Deidda ning trummar Gregory Hutchinson.

Viljandi Kitarrifestivali esinejate nimistu on aga kirju ning artiste, kes Rosenwinkelile sugugi alla ei jää, leiab sealt teisigi. Samuti saab kuulda juba õdusaks traditsiooniks kujunenud öökontserti Viljandi Vanas Veetornis, väisata kontserti Viljandi Nukuteatris ja osaleda mõnusatel jammsessioonidel Tegelaste Toas, ning sünnipäevapidustustele kohaselt valmistatakse ette nii mõnigi üllatus. Peagi avalikustatakse kogu festivali kava ning müüki tulevad ka festivali nädalavahetuse passid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles