Eestis esineb maailma skandaalseim orelimängija

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cameron Carpenter - organist, kes ajab klassikamaailma marru.
Cameron Carpenter - organist, kes ajab klassikamaailma marru. Foto: Gavin Evans

Sel nädalal esineb Tallinnas ja Tartus esimene Grammy auhinna pälvinud orelivirtuoos maailmas – Cameron Carpenter. Ameerika Ühendriikidest pärit organist sülitab klassikamaailma reeglitele ning on marru ajanud vanamuusikaeksperdid, lisaks eelistab ta Euroopa kirikute väärika ajalooga tippinstrumentidele digitaalset pilli, mis temaga koos veoautosse pakituna mööda ilma rändab.

Carpenter on organist, kes ei usu jumalat, kes näeb välja nagu rokkstaar ja kes usub, et suudab orelit mängides inimeste elusid muuta. «Langenud ingel, kes annab orelile tagasi tema patud,» kirjutas Carpenteri kohta Die Zeit.

Bachi looming võib tema esituses olla ehitud dramaatiliste efektidega, mille sarnaseid pole vanamuusikaeksperdid isegi oma kõige jubedamates õudusunenägudes kohanud. Klassikalise muusika puritaane ajab Carpenter marru, Facebooki on loodud lausa tema vastaseid koondav kinnine grupp.

Lisaks kompromissitult isikupärasele interpretatsioonile on pälvinud nii hullunud vaimustust kui ka sügavat pahameelt pill, millel ta mängib. Carpenteri enda juhiste järgi valmistatud reisiorel International Touring Organ katab kogu lava ja kaalub terve tonni. 

Carpenter eelistab tippinstrumentidele digitaalset pilli, mis temaga koos veoautosse pakituna mööda ilma rändab.
Carpenter eelistab tippinstrumentidele digitaalset pilli, mis temaga koos veoautosse pakituna mööda ilma rändab. Foto: Gavin Evans

Selle kokkupanek võtab nelja inimese ja inseneri abil aega kaks tundi. New York Timesi muusikakriitik nimetab seda leiutist küll «üsna õudseks». Los Angeles Timesi ajakirjanik aga kinnitab, et see on fantastiliselt mitmekülgne instrument, milles oleks nagu kokku saanud 34 Ameerika oreli head omadused. Kaasaskantav instrument avab organistile kõik uksed, võimaldades tal esineda suurimates saalides üle maailma.

Carpenter kasutab enese ja oma pilli turustamiseks kõiki neid võtteid, mida rokkstaarid. Tal on kombeks eksponeerida end paljastavates kostüümides. «Kahjuks ei näe enamik organiste välja nii, et tahaks neid tund aega vaadata,» põhjendab ta. «Kui võtan inimestelt raha, siis ei saa mul olla ükskõik, kuidas välja näen. Mul pole mitte mingit ohtu hulluks minna, sest ma olen peast täiesti segane,» lisab ta naerdes. 

Klassikamaailma igasuguste reeglite vastaselt on tal kombeks tervitada publikut uksel ning jagada rahvasummas jalutades kavadele autogramme. Rokkstaariliku vabadusega eelistab ta esitada seda, mis parasjagu pähe tuleb, sest spontaanselt sündiv interpretatsioon kõnetab tema sõnul alati enam kuivast rangelt planeeritud kavast.

Maailma skandaalseim organist esineb kolmapäeval, 19. aprillil kell 19 Nordea kontserdimajas ja neljapäeval, 20. aprillil kell 19 Vanemuise kontserdimajas. Kavas peaks olema Bach, Tšaikovski, Wagner, Piazzolla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles