Tartu Indiefest: mida põnevat?

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brodka, Poola poppar
Brodka, Poola poppar Foto: brodka.com

Tartu Indiefest avaldas järjekordse komplekti artiste, kes kevadisel muusikafestivalil üles astuvad ning festivalikülaliste muusikameeli lahutavad. Nende seas on Poola indie-staar Brodka, teatraalne elektro-duo Beissoul & Einius Leedust ning kaheksaliikmeline funk-ansambel Very Cool People Lätist.

Eesti alternatiivse muusika maastikku esindavad Indiefestil Progress, Põhja Konn ning Kadri Voorand Trio. Juba varem on esinejate nimekirjas koha leidnud kohalik elektroonilise popi superstaar I Wear* Experiment, värske süntpopi projekt Girls In Pearls ning hulk põnevaid välisesinejaid.

Selleaastane festival toimub Tartus 18.–20. mail. Soodushinnaga festivalipiletid on müügil festivali e-poes aadressil shop.indiefest.eu ning Piletilevis kuni aprilli lõpuni.

Brodka sai tuule tiibadesse Poola superstaarisaatest, praeguseks on tema muusika põnev segu orkestraalsest popist, grungelikust alternatiivrokist ja traditsioonilisest Poola rahvamuusikast. Brodka album «Granda» jõudis Poolas topeltplaatinaalbumi staatusesse ning kinnitas tema koha Poola muusikaskeene tipus. Tema viimane album «Clashes» on esimene ingliskeelne tema loomingus ning inspiratsioonina on tunda Björki ja PJ Harvey mõju. Olles üks viimaste aastate unikaalsemaid Poola muusikuid, on Brodka looming saanud kiitust nii kriitikutelt kui ka fännidelt Poolas ja välismaal, muu hulgas astub Brodka üles ka selleaastasel Open’eri festivalil.

Beissoul & Einius on põnev elektropopi kooslus Leedust. Laval laotab Beissoul publiku ette oma kütkestava karisma, toetab seda sürrealistlike tantsuliigutustega, Einius on kummardunud oma masinate poole, rabades publikut jalust saundidega tulevikust. Beissoul & Einius on tugevalt seotud ka moega, nad on loonud parfüümi ning kostüümikollektsiooni, mis on ka osa nende show'st. Kuigi esinemiste juures ei saa mööda vaadata teatraalsusest, on fookuses siiski elektropopi mõnus biit.

Kadri Voorand on eriline džässitalent, kelle kirglik esitusstiil, fantaasiarikkad improvisatsioonid ja isikupärane looming vaimustavad nii kodupublikut kui ka džässisõpru mitmel pool maailmas. 2017. aastal pärjati Voorand Eesti Muusikaauhindadel aasta naisartisti tiitliga. Kadri Voorand Trio koosseisu kuuluvad ka Marek Talts ning Mihkel Mälgand. Mainekas väljaanne London Jazz News on Voorand Triot kirjeldanud järgmiselt: «Kadri Voorand on esmaklassiline artist, suurepärase häälega ja positiivselt innustav. Tema eriline rütmitunnetus ja koosmängu oskus seob selle samuti kõrgetasemelise bändi ühtseks jõuks, mis toetab Voorandi spontaanseid otsuseid ja kõrvalekaldumisi.»

Kollektiiv Põhja Konn tuli kokku aastal 2009 ning jõudis tegutseda veidi vähem kui aasta. Selle jooksul salvestati vaid mõni lugu, kuid plaadi välja andmiseni ei jõutud. 2015. aastal kutsusid Genialistide Klubi, Prima Vista ja Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond kollektiivi ellu, et bänd viisistaks Betti Alveri 110. sünniaastapäevaks kirjandusteadlase Mart Velskri valitud poeese Alveri kuulsamailt luulekogumikult «Tähetund». Põhja Konna liikmed on mitmepaiksed: neile on tuttavad nii klassika, džässi, roki, funk'i kui ka popmuusika rajad.

Emakeelset retrorokki viljeleva Progressi juured ulatuvad samuti aastasse 2009, mil trummar Mattis ja kitarrist Kristen oma lõbuks vana kooli rokkpalu jämmima hakkasid. Klapp oli algusest peale muhe, peagi leiti bassimees ja eheda 1970. aastate helipildi otsinguil toodi proovidesse ka elektriorel. Lisaks vokaalile tõi 2010. aastal liitunud Ragnar endaga kaasa saksofoni. Järgmisel aastal sai bändi liikmeks kitarrist Mattias, klahvpillid võttis enda peale nüüd juba multiinstrumentalistiks kujunenud Kristen. Basskitarrist Johani tulek 2012. aastal märgib praeguse Progressi algust.

Very Cool People on jazz-funk bänd Riiast, mille liidriks on kitarrist Elvijs Grafcovs. Kuigi bändi taust on ikkagi rütmika džässi ja funk'i juures, siis segatuna roki ja hip-hopi mõjudega, teeb Very Cool People nüüdisaegset, pisut keerukat ja paljudele kuulamiseks sobivat muusikat. Bänd tahab panna džässmuusika tantsupõrandale ning teha seda tavalistele tänapäeva inimestele lähedasemaks. VCP erilisus tuleb välja just live-esinemistel, kaheksaliikmelise bändi lavaline kooskõla ja energia on peaaegu uskumatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles