Aeg ei peatu…

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna rakenduskunsti triennaal.
Tallinna rakenduskunsti triennaal. Foto: promo

Tormakas elutempo, infouputus ja sellega kaasnev pealiskaudsus kurnavad kõiki. Aeg, ajataju, ajavahe – need rakenduskunsti triennaali peateemad puudutavad nii kunstnikke kui ka kunstipublikut.

Kuidas tarbekunstnikud ja disainerid käivad ajaga kaasas ning reageerivad oma väljendusvahenditega ühiskonnas toimuvale, saab näha nii satelliitnäitustel kui ka täna tarbekunsti- ja disainimuuseumis avataval triennaali peanäitusel «Ajavahe. Time Difference».

Keskhommikul oodatakse huvilisi kinno Sõprus, kus toimub traditsiooniline triennaali seminar.

Kõneleme suud puhtaks

«Ettekannetes otsivad eri erialade professionaalid lahendusi, kuidas tarbekunsti ja disaini rahvani viia, et see kõnetaks loovisikute kõrval ka laiemat publikut,» tutvustab 7. Tallinna rakenduskunsti triennaali peakorraldaja Merle Kasonen.

Näiteks pakub Norra kunstikriitik André Gali, et tänapäeva rakenduskunstis on aeg mõelda materjalide kaudu.

USA Pitzeri kolledži skulptuuridotsent ja klaasikunstnik Sarah Gilbert intrigeerib materjalide vastupanuga, liikudes naiivsuskunsti, käsistitöö ja disaini kokkupuutepunktides.

Disainiloolasest kunstiteadlane Karin Paulus arutleb ellujäämispraktika teemal põimimise ja rööprähklemise kaudu.

Suurbritannia kriitik Liz Farelly tutvustab disaini vahendamise võimalusi Londoni Disainimuuseumi juhtumiuuringu näitel.

Helsingi disainimuuseumi hariduskuraator Hanna Kapanen keskendub disaini väärtuse ja mõju teavitamisele publikuprogrammides. Pärast ettekandeid on seminaril oodata elavat mõttevahetust.

Põnev peanäitus

Väljapaneku teema «Ajavahe. Time Difference» kõnetas kunstirahvast mitmel mandril, sest konkursile saadeti 256 teost, mille seast valis rahvusvaheline žürii näitusele 19 riigist pärit autoreilt 49 tööd.

«Kõige rohkem osalejaid on Eestist ja Norrast. Sealt pärit žürii liige André Gali levitas sotsiaalmeedias triennaalisõnumit ja kutsus kunstnikke kaasa lööma,» nimetab peakorraldaja ja lisab, et näitusel on eri meediumite kaudu praegust aega kogu oma kirevuses paeluvalt avatud.

Näha saab keraamikat, ehte-, klaasi-, tekstiili- ja sepakunsti. Traditsiooniliste väikevormide kõrval on esindatud ka videod ja suuremahulised installatsioonid.

Kogu väljapanekut võib võtta ka kui installatsiooni, sest nii üllatavat labürinti ei oskaks keskaegse hoone võlvide all oodatagi.

«Näituse kujunduskontseptsioon viitab triennaali temaatikale ning püüab anda sellele ruumilise lisakihistuse. Ajavahe on kogemuslik, isiklik ja personaalne. Kujundus võimendab üleminekuid ühest saalist – või ühest ajast – teise, toob nähtavale ja aeglustab ruumidevahelist dünaamikat, püüab külastaja lõksu vaheruumi ja annab ta siis uuesti vabaks,» tutvustab arhitekt Karli Luik oma (kujundus)ideed.

Eks ajaga on igal autoril oma suhe. Nils Hint tõdeb, et kui tema näitusel eksponeeritud objektide tegemine vältas minuteid, siis ettevalmistus kestis nädalaid.

Silja Saarepuu ja Villu Plink video «Vaip».
Silja Saarepuu ja Villu Plink video «Vaip». Foto: Kaader filmist

Videoga «Vaip» esindatud Villu Plink ja Silja Saarepuu lisavad, et selle poeetilise väikeste inimeste lõppematut tööd tähistava toimingu salvestamise juures oli oluline roll lisaks ajale ka ilmal. «Kuigi oli kevad, õnnestus meil sobiv ilm leida ja aega ei kulunud üleliia,» lausub Plink.

Ära maga maha!

Niigi pidulikku ja üllatusterohket peanäituse «Ajavahe. Time Difference» avamist vääristab auhinnatseremoonia, kus rahvusvaheline žürii (koosseisus André Gali, Sarah Gilbert, Eik Hermann, Keiu Krikmann ja Eija Mustonen) kuulutab välja triennaali peapreemia võitja.

Laupäeval, 22. aprillil toimub kella 12–15 Loewenchede tornis (Kooli 7) kohtumine kunstnikega.

«Kohale tuleb palju välismaa autoreid, kes saavad natuke vabamas õhkkonnas kui näitusesaalis tutvustada oma loomingut ja esitleda videoid,» teavitab peakorraldaja.

Triennaalil on ka huvitav lisaprogramm. Avatud on näiteks Marit Ilisoni, Jaan Pärna, Julia Maria Künnapi, Rainer Kaasik-Aaslavi, Risto Tali ja Rait Siska isikunäitused, grupinäituse teevad asuurkeraamikud, moekunstike ühendus ja EKA klaasikunsti üliõpilased.

Programmiga saab tutvuda www.trtr.ee

**
7. Tallinna rakenduskunsti triennaal

21.04-23.07.2017

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles