Erki Pärnoja: instrumentaalmuusikal ei ole keelebarjääri

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Pärnoja : EFTERGLOW
Erki Pärnoja : EFTERGLOW Foto: TMW pressimaterjal

21. märtsil ilmus muusik Erki Pärnoja esimene täispikk sooloplaat «Efterglow», mis on mõtteliseks järjeks 2015. aastal ilmunud EP-le «Himmelbjerget». Uue albumi muusikat saab kuulata täna algava Jazzkaare käigus 26. märtsil toimuval kodukontserdil ja 27. märtsil Punases Majas. 

Erki Pärnoja ütleb ise, et tahab oma muusikat inimestele mängida, sest teab, et need, keda see muusika kõnetab, on olemas. «Imetlen kõige rohkem lauljaid, kelle organiks on hääl, milletagi seal vahel. Arvasin, et minul seda ei ole. Tegelikult läks lihtsalt kuni kolmekümnendateni aega, et see oma hääl leida. Et ma ei ole lihtsalt üks kidramees, vaid saan ennast väljendada läbi oma pillide ja helikeele. See ongi minu hääl.»

Plaadi nimi «Efterglow» tuleneb sõnast afterglow – loojangukuma, millegi möödunu kuma.

«Salvestamise ajal pöörasin palju tähelepanu sellele suvisele hetkele enne päikeseloojangut. Siis tekib justkui vaakum, need roosad ja lillad toonid kestavad hästi lühikest aega, aga see on täpselt selline nostalgia või melanhoolia aeg, kus mina mõtlesin kogu aeg asjadele, mis on möödunud,» räägib muusik.

Ta tunnistab, et instrumentaalmuusika kõnetab paraku väga väikest protsenti inimestest.

«Üheksa inimest kümnest võib-olla küsivad, et miks laul salvestamata jäi või kas plaat ei tööta hästi. Seetõttu ei saa piirduda vaid siinsete esinemistega, kuigi mulle meeldib väga kodus toimetada. Instrumentaalmuusikal ei ole õnneks siiski keelebarjääri.»

Edasistest plaanidest rääkides ütleb Pärnoja, et sooviks albumi täit potentsiaali ära kasutada. «Ma tahaksin seda plaati mängida, reisida ja mängida. Mis edasi saab, veel ei tea. Tahaks kirjutamisest väikese pausi võtta ja vaadata, millised mõtted hakkavad tekkima.»

«Efterglow» ametlik esitluskontsert toimub Jazzkaare käigus 27. aprillil Punases Majas.

**

Erki Pärnoja ansambel:

Erki Pärnoja – kitarr
Jonas Kaarnamets – kitarr
Filip Leyman – süntesaatorid
Peedu Kass – bassid ja süntesaator
Ulrik Ording – trummid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles