«Müüdud naer»: lavastus tõejärgsest ühiskonnast

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parun Taruk (Riho Rosberg) ja Timm Thaler (Mihkel Vendel) NUKU lavastuses «Timm Thaler ehk Müüdud naer»
Parun Taruk (Riho Rosberg) ja Timm Thaler (Mihkel Vendel) NUKU lavastuses «Timm Thaler ehk Müüdud naer» Foto: Siim Vahur

30. aprillil esietendub NUKU teatris Taavi Tõnissoni lavastus «Timm Thaler ehk Müüdud naer».

Lavastus põhineb James Krüssi armastatud romaanil, mis on ka põhikoolis soovituslik või kohustuslik kirjandus. Lavastust on oodatud vaatama kõik, kel vanust rohkem kui 10 eluaastat.

Lavastaja Taavi Tõnissoni jaoks on lavastusel praeguses maailmas palju öelda. «Mulle tundub, et ses «tõejärgses» ühiskonnas, kus praegu elame, on vaja meelde tuletada seda, mis on tegelikult oluline. Timm müüb ära oma naeru, osa iseendast,» sõnab Tõnisson. Kuidas Timm oma pärisosa tagasi üritab saada, ongi praegu proovides oleva kahevaatuselise lavastuse sisuks. «Selle loo põhikonflikt seisneb võimu ja vaimu terviklikkuses. On asju, millega pole võimalik manipuleerida. On inimlikke väärtuseid, mida pole võimalik rahaks vahetada, mida ei tohi rahaks vahetada,» kirjeldab lavastaja.

Loo nimitegelane Timm müüb oma naeru salapärasele parun Tarukile. Vastutasuks omandab ta võime võita kõik kihlveod, mille sõlmib. Parun Tarukit kehastab 27. hooaega NUKU teatris töötav Riho Rosberg, kes sõnab, et tema tõlgendus paruni tegelaskujust ei ole ühene. «On ta reaalselt kurat, üleloomulike võimetega mees või peegeldab ta meis endis peituvaid väikeseid kuradeid?» küsib Rosberg.

NUKU teatri lavastuseks on Krüssi teose dramatiseerinud Urmas Lennuk. 1930. aastate stiilislavakujunduse ning kostüümid on loonud teatrikunstnik Marion Undusk. «Timm Thaleri» helimaastiku, kus kõlavad nii klassikalised instrumendid kui ka salvestused olmemaailmast, lõi hiljuti autoriplaadi üllitanud Aleksandr Žedeljov ehk Faershtein (Vene teater). Valguskujundaja on Priidu Adlas (Vaba Lava) ja videokujundaja Kristjan Suits, lavalist liikumist juhendas Olga Privis.

Nimiosalist Timm Thalerit mängib tänavu kevadel teatrikooli lõpetav ning hiljuti NUKU teatri trupiga liitunud Mihkel Vendel. Paljudes teistes rollides astuvad üles Mihkel Tikerpalu, Liivika Hanstin, Tiina Tõnis ja Tarmo Männard NUKU teatrist ning külalistena Ott Kartau ja Risto Vaidla (Kuressaare Linnateater).

«Timm Thaler ehk Müüdud naer» esietendub 30. aprillil 2017 Ferdinandi saalis. Sel hooajal etendub lavastus vaid mai esimesel nädalal, seejärel alles 2017. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles