Kinoülikoolis näeb Olav Neulandi esimest mängufilmi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olav Neuland
Olav Neuland Foto: Postimees.ee

Kolmapäeval, 26. aprillil kl 18 linastub Supernovas Eesti mängufilm sarjas Eesti 100:debüüt. Algusfilmina selles mõttelises reas on ekraanil Olav Neulandi 1979. aastal valminud esimene mängufilm «Tuulte pesa».

«Tuulte pesa» on peetud Eesti filmiloo üheks tähelepanuväärsemaks debüüdiks. Film ja debütandist lavastaja pälvis laialdast tähelepanu toonases nn keskajakirjanduses, Olav Neulandist ja «Tuulte pesast» kirjutasid Pravda, Iskusstvo Kino, Sovetskij Ekran, Moscow News («remember this name» – «jätke see nimi meelde», märgiti viimases). Lavastaja sai 1980. aasta suvel Karlovy Vary festivalil parima debütandi auhinna. «Tuulte pesa» näidati DDRis, Poolas, Ungaris, Tšehhoslovakkias...

Paraku oli just Olav Neuland ka see noor eesti filmilooja, kellega seoses tuli filmikriitikas kasutusele väljend «teise filmi sündroom». Väljend võeti käibele pärast Neulandi lavastatud «Corrida» linale jõudmist.

«Tuulte pesa» osutuski lõppkokkuvõttes parimaks saavutuseks lavastaja viie mängufilmi hulgas, rohkem ta ei jõudnudki teha, sest pärast pikka filmipausi, 2005. aasta maikuus, just pärast seda, kui ta oli valmis saanud uue mängufilmi käsikirja, katkestas lennuõnnetus filmimehe teekonna.

29. aprillil oleks Olav Neuland saanud 70. Tema debüütfilmi valmimist ning ka muid loomingulisi saavutusi meenutavad Supernova filmiõhtul Arvo Iho, Enn Säde jt kaasteelised.

Rudolf Allabert ja Evald Aavik «Tuulte pesa» võtteplatsil 1978. aastal.
Rudolf Allabert ja Evald Aavik «Tuulte pesa» võtteplatsil 1978. aastal. Foto: Erakogu foto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles