ERMi filme näeb vaid ühel korral Tallinnas

Lauri Kärk
, filmiajaloolane ja -kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Priit Tenderi filmist «Kalapüüdja naine ja karu. Saami lugu»
Kaader Priit Tenderi filmist «Kalapüüdja naine ja karu. Saami lugu» Foto: Kaader filmist

Neljapäeval, 27. aprillil vaadatakse kinos Sõprus suurelt ekraanilt filmikava «Uurali kaja». Tegu on üheksa Eesti Joonisfilmis ERMile valminud lühifilmiga meie hõimurahvaste lugude ainetel.

Need üheksa lugu on: «Kalapüüdja naine ja karu. Saami lugu» (autor Priit Tender), «Karu hindab pruute. Mansi lugu» (Martinus Klemet), «Karude tekkimine. Udmurdi lugu» (Mattias Mälk ja Heiki Ernits), «Kolm savipotti. Komi lugu» (Kristjan Holm), «Kuidas Jumal palus teed juhatada. Vepsa lugu» (Valter Uusberg), «Kuidas üks piiga kolmele peiule mehele anti. Mari lugu» (Mattias Mälk), «Mees ja naine. Vadja lugu» (Mait Laas), «Silmadeta jahimees. Handi lugu» (Priit ja Olga Pärn), «Taat ja memm. Ersa lugu» (Ülo Pikkov). Erialaliste kuraatoritena on filmide juures tegevad olnud Art Leete, Svetlana Karm, Piret Koosa, Indrek Jääts, Madis Arukask. Filmid on valminud ERMi püsinäituse «Uurali kaja» jaoks näitust kujundanud Velveti tellimusel.

Tuginedes küll spetsiifilisele ainesele, pole filmid ise siiski mitte üksnes kitsale asjatundjate ringile mõeldud. Ei saakski seda olla, on nad ju osa ERMi näituse ekspositsioonist. «Uurali kaja» filmid on tegelik visuaalantropoloogia, kus minevik koos tänasega teineteist täiendamas ja mis nii ei saa piirduda pelgalt empiirilise kirjeldusega. (Hea oleks, kui ERMi külastajail oleks filmidega soovi korral võimalik ka eraldatumas filmivaatamise boksis tutvuda, ka koos subtiitritega.)

Filmikava «Uurali kaja» on printsiibilt jätkuks Eesti Joonisfilmi filmikogumikule «Must lagi» (2007), mis pakkus seitset animeeritud eesti luuletust. Uus filmikava annab jätkuvat tunnistust meie animafilmi kõrgest tasemest ning kohast meie kultuurimaastikul. Ainult et kas järgmist taolist ettevõtmist peaks jälle tervelt kümmekond aastat ootama?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles