Merle Jääger astub mehena lavale

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Jääger.
Merle Jääger. Foto: Kristjan Teedema

Tiit Palu lavastust «Vaim masinas. G. F. Parrot», kus nimiosa mängib Merle Jääger, nimetab Vanemuine anatoomiliseks teatriks. Meelis Friedenthali kirjutatud loole saab publik kaasa elada Toomemäe vanas anatoomikumis.

Georg Friedrich Parrot (1767-1852) oli Tartu Ülikooli esimene taastamisjärgne rektor. Ta oli valgustusaja nõuetele vastavalt laia huvideringiga füüsik, kelle sõprussidemed tsaar Aleksander I-ga aitasid kaasa ülikooli avamisele ja õitsengule. Tema valgustuslik optimism, julgus suurelt mõelda ning soov oma tegudes pürgida inimkonna hüvangu poole mõjuvad inspireerivalt tänapäevani. 2017. aastal on G. F. Parroti 250. sünniaastapäev.

Meelis Friedenthali näidendis kohtume Parrotiga vanas anatoomikumis – uurivale vaimule ideaalses keskkonnas, kus ei puudu ei laip ega elekter. Tegemist on Meelis Friedenthali debüüdiga näitekirjanikuna. 

Georg Friedrich Parrotit kehastab Merle Jääger. Mercale on see teine mehe-roll peale legendaarset Hamletit kolmkümmend aastat tagasi.

Lavastus valmib Vanemuise teatri ja Tartu Ülikooli muuseumi koostöös. Tartu Ülikooli muuseum ootab huvilisi ka enne etendust toimuvale 15-minutilisele lühiekskursioonile.

Näidendi autor on Meelis Friedenthal, lavastaja Tiit Palu, kunstnik Maarja Meeru, videokunstnik Janek Savolainen, valguskunstnik Kaspar Aus, muusik Heiki Palm (tšello), mängib Merle Jääger.

Esietendus 5. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles