Jüri Nael: Üheski teises koolis pole ma kogenud sellist vaimsust ja kokkukuuluvuse tunnet

Alvar Loog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tähed jääl» avasaade - galerii vol 2
Jüri Nael
«Tähed jääl» avasaade - galerii vol 2 Jüri Nael Foto: Viktor Burkivski

28. ja 29. aprillil toimuva konverentsiga tähistab Viljandi Kultuuriakadeemia sündmust «25 aastat tantsualast kõrgharidust Viljandis». 1998. aastal tollase Viljandi Kultuurikolledži tantsuosakonna lõpetanud koreograaf ja tantsupedagoog Jüri Nael meenutab oma õpinguid Viljandis: 

«Viljandi Kultuuriakadeemia üheks kõige olulisemaks märksõnaks on kindlasti vaimsus. Olen õppinud ja õpetanud pärast Viljandis õppimist veel paljudes koolides ja ülikoolides ja mitte üheski neis pole ma kohanud sellist vaimsust ja kokkukuuluvuse tunnet. Kõikide erialade tudengid suhtlesid omavahel ja vahet polnud, mis kursusel ja mis eriala sa õppisid – kõik teadsid kõiki, koos tehti projekte, peeti pidusid, koos kasvati ja areneti. Viljandis oleku fenomen oli kindlasti ka see, et kui sa seal juba oled, siis ainult oma eriala ja õpingutega sa tegeledki, sest puuduvad igasugused suurlinna ahvatlused ja võimalused.

Tänu oma õppejõududele sain mina Viljandist kaasa hullumeelse energia ja fanatismi oma eriala vastu, karjuva vajaduse katsetada ja proovida, kustumatu janu edasi areneda ja õppida. Aga mis kõige peamine – ma sain sealt kaasa ka meeletu töövõime, mis on mind väga palju elus edasi aidanud. Õnneks ja õnnetuseks saavad sellist mahvi tunda nüüd ka kõik minu õpilased, olgu nad siis EMTA lavakunstikooli füüsilise teatri magistrantuuris, Inglise Kuninglikus Draamakunstiakadeemias, Jacksonvilleʼi Ülikoolis Ameerikas või kus iganes ma parasjagu õpetan.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles