Kuldne Mask üllatab sel korral ooperiga

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Café Idiot», Moskva Ballett
«Café Idiot», Moskva Ballett Foto: Kuldne mask

Aastal 2017 toimub festival Kuldne Mask kolmeteistkümnendat korda – korraldajad on veendunud, et see number ei anna põhjust ebausklikuks hirmuks, vaid uuenduste tegemiseks.

5.–17. oktoobrini toimuv festival saab tänavu avalöögi mitte Tallinnas, vaid Eesti sügispealinnas Narvas. Festivalietendusi näeb sel aastal ka Tartus ja Sillamäel. Esimest korda on programmis ooper, samuti näeb publik balleti- ja draamaetendusi. Traditsiooniliselt ootab vaatajaid ka mitmekesine nn off-programm, mille käigus toimuvad loomingulised kohtumised lavastajate ja näitlejatega, vaatajate arutelud, näitused jm. Kõigil üritustel on ka sünkroontõlge eesti keelde.

Festivali avab teatri Moskva Ballett lavastus «Café Idiot», mis on Fjodor Dostojevski romaani motiividel. Eelmisel aastal Kuldse Maski festivalil valiti Saša Pepeljajevi töö parimaks «Kaasaegse tantsu» kategoorias. Eestiski tuntud koreograafi lavastus on suunatud laiale vaatajaskonnale ja see on huvitav mitte ainult modernse balleti austajatele, vaid kõigile, kes on avatud uutele vormidele ja klassika vabamale tõlgendamisele.

Pjotr Fomenko Teater (Moskva) toob Tallinna lavastuse «Suveöö unenägu». Ivan Popovski (Makedoonia) lavastus pälvis eelmisel aastal Kuldse Maski parima hooaja lavastuse preemia. «Suveöö unenägu» üllatab tõelise teatriimega isegi neid, kes teatrisaali toolidel vahel igavlema kipuvad. Lavastaja segab julgelt kokku salapärase romantilise intonatsiooni avameelse irooniaga ja teatraalsuse vägagi tõsise kirega.

Festivali eriprojektiks on Moskva teatri Helikon Opera uus ooper. Nüüdisooper «Doktor Haass» kandideeris teatripreemiale «Kuldne Mask 2017» koguni kuues kategoorias. Lavastus põhineb Ljudmila Ulitskaja libretol ja heliloojaks on Aleksei Sergunin. Muusikalise sisu poolest novaatorlik ooper (sisaldab džässi, baarimuusikat, punk-rokki, minimalismi) jutustab tuntud arstistist ja filantroobist, kes pühendas oma elu kinnipeetute ja sunnitööle saadetute saatuse kergendamisele.

Festivali lõpetab Moskva Vl. Majakovski nimelise teatri lavastus «Vene romaan», mille on lavale seadnud Leedust pärit lavastaja Mindaugas Karbauskis. Sel aastal sai etendus «Kuldse Maski» peaauhinna kategoorias «Parim suurvormiline lavastus» ning see märgiti ära veel kahes kategoorias – «Parim dramaturg» (Marius Ivaškevičius) ja «Parim naisosatäitja» (Jevgenia Simonova). «Vene romaan» on pühendatud Lev Tolstoi naisele – vaatajate jaoks on huvitavad nii reaalsete inimeste kui ka Lev Tolstoi romaani väljamõeldud kangelaste hingemured.

Festival toimub Tallinnas, Tartus, Narvas ja Sillamäel 5.–17. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles