EMTA uus rektor: kõige olulisem on, et meie muusikud ja näitlejad saavutaksid aina rohkem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) valimiskogu valis uueks rektoriks pianisti ja muusikapedagoogi Ivari Ilja, kellele on ettepanek rektoriks kandideerida tehtud varemgi. Ilja märkis, et kõige olulisem on see, et akadeemia läheks edasi ja muutuks veel paremaks ning meie muusikud ja näitlejad saavutaksid aina rohkem.

«See pole ju suur õppeasutus, aga siin on tohutult palju erinevaid žanre, õppekavasid ja võiks öelda, et isegi mõttemaailmu. Tegelikult on siin kesksed teemad, mis kostsid välja ka debatis, aga kõige olulisem on ikkagi, et muusikaakadeemia läheks edasi ja veel paremaks. Et meie muusikud ja näitlejad saavutaksid aina rohkem ja rohkem,» rääkis Ilja Postimehele antud intervjuus.

«Mulle on tehtud ettepanekuid kandideerida rektoriks ka varem. See oli nüüd kolmas kord. Aga iga kord ei ole ma ettepanekutele järele andnud või olen mõelnud, et ma pole valmis. Küllaltki pikk aeg viis mind veendumusele, et nüüd olen selleks valmis ja mul on, mida pakkuda ja anda Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiale.»

«Need valimisplatvormid, mis olid alguses küllaltki erinevad, lähenesid debattide käigus ja vaidluste ajal. Nii et tegelikult, kui poolnaljaga öelda, on kujunenud välja üldine platvorm või üldine valimisprogramm. Väga palju huvitavaid ideid oli kõigil kandidaatidel,» tõdes Ilja.

Kuula lähemalt videost:

Ilja sai esimeses hääletusvoorus 30 valimiskogu liikme poolthääle. Rektoriks kandideerisid neli professorit: Ivari Ilja, Kerri Kotta, Toomas Vavilov ja Marje Lohuaru.

Kõik kandidaadid nentisid, et debattide käigus on nende seisukohad aina rohkem ühtlustunud. Vajalikuks peeti EMTAs struktuurireforme ning lisaraha leidmist.

Valimiskogu istungil osalesid akadeemia nõukogu hääleõiguslikud liikmed, akadeemia kuratooriumi liikmed, akadeemias vähemalt 0,5 koormusega töötavad korralised professorid ja juhtivteadurid ning akadeemia üliõpilasesinduse valitud üliõpilaste esindajad.

Professor Ivari Ilja kandidatuuri esitasid keelpilliosakond, dirigeerimisosakond, klaveriosakond, lauluosakond ning vokaalkammermuusika ja saateklassi keskus, samuti kaheksa korralist professorit ühisavaldusega. Professor Kerri Kotta kandidatuuri seadsid üles muusikateaduse osakond ja kompositsiooniosakond. Professor Marje Lohuaru esitajateks olid instrumentaalkammermuusika keskus ja varajase muusika keskus, samuti kaheksa korralist professorit ühisavaldusega. Professor Toomas Vavilovi kandidatuuri seadis üles puhkpilliosakond.

Uue rektori ametiaeg algab 1. septembril ja kestab viis aastat. EMTA praegune rektor Peep Lassmann on akadeemiat juhtinud 1992. aastast ja uuesti rektoriks ei kandideerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles