Nukra muusika täht Roheneemelt

, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mayra Andrade toob Jazzkaarele magusat nukrust.
Mayra Andrade toob Jazzkaarele magusat nukrust. Foto: ArenaPAL/SCANPIX

Cabo Verde vabariik ehk Roheneemesaared on tuuline ja väheviljakas saartekobar Atlandi ookeanis, Senegalist läänes. Endine Portugali koloonia on SKT ja muude ainelist asisust peegeldavate näitajate järgi äärmiselt vaene, kuid seda rikkam on ta tänaseks maailma vallutanud mõrumagusa muusika poolest, mille tuntuim stiil on melanhoolne morna.



Cabo Verde muusika on mõjuv mikstuur maagilistest maitseainetest – portugalikeelse maailma mõrkjast nukrusest, Aafrika energiast ja Ladina-Ameerika elurõõmust. Mind isiklikult kõnetab ja puudutab selline väljenduslaad sügavalt ning usun, et eestlase hellale hingele, surutises südamele ja muretsevale meelele kõlab kauge saareriigi muusikas midagi ootamatult omast.

Paljasjalgne diiva Cesária Èvora, kes ka Eestis esinenud, on kõigile tuttav, kuid maailmas on tuntust ja tuge leidnud veel kümned Cabo Verde muusikud – vanemast põlvkonnast Teófilo Chantre, Tito Paris ja Bana, noorematest Lura, Sara Tavares, Suzanna Lubrano, Carmen Souza ja eelkõige 25-aastane Mayra Andrade.

Prantsusmaal elav kaunitar sündis Kuubal, sirgus Cabo Verdel ning peatus Angolas, Senegalis ja Saksamaal. Tema esimene armastus oli Brasiilia muusika, kuid tõelise kosmopoliidina on ta kogunud killukesi kõikjalt, kuhu elu ja hiljem esinemised on teda viinud. Andrade muusika keskmes on siiski kodusaarte rikas pärand, lisaks morna’le ka funaná ja batuque.

Mayra Andrade on välja andnud kolm plaati. 2005. aastal ilmunud debüüt «Navega» pälvis rohkelt tähelepanu ja 2009. aasta «Stória, stória» vaimustunud vastuvõtu. Värskeim plaat, mullu ilmunud jazz’ilik kontsertalbum «Studio 105» annab aimu maiustest, mida saavad varsti mekkida ka Jazzkaare kuulajad.

Mayra Andrade, sarnaselt Eestiga on Cabo Verde üliväike riik. Miks on Cabo Verde muusika kõikjal maailmas nii populaarne?

Meie muusika on atraktiivne, sest on väga rikas, rikkam kui ette kujutatakse. Tema kõlad toovad kuulajateni erinevaid tundeid. Meie muusika kõlaga on seotud nostalgia, rännud, segunemise tulemusel kujunenud rahva lugu, lootus ja määratu elurõõm. Cabo Verde muusika, segu latino’st ja Aafrikast, oli alles hiljuti laiemale publikule täiesti tundmatu. Nüüd on Cabo Verde maa, mille maailm on avastanud muusika kaudu.

Teie, Lura, Sara Tavares ja mitmed teised noored lauljad on saavutanud tohutu edu. Kas esindate uut lainet Cabo Verde muusikas?

Jah, arvan, et võib nii öelda. Uus põlvkond erineb peamiselt sellega, et on välja arendamas enda isikupärast liini. Kõigil meil on erinev tee, mis kajastub ka meie muusikas.

Teie viimatine stuudioalbum «Stória, stória» on väga rahvusvaheline, nii muusika kui muusikute osas. Kas Brasiilia, Kuuba ja Aafrika muusika, mida kasutate, on osa teie taustast?

Absoluutselt. Minu reisid on vorminud seda, kuidas ma vaatan maailma, ja eriti muusikategemise viisi. Sellised kogemused rikastavad, piiride ja piirangute ületamine on mind alati stimuleerinud.

Äärmiselt suur osa caboverdelasi elab emigratsioonis. Siiski olete patriootilised ja laulate palju kodumaast. Kas Cabo Verde muusikas oluline sodad ehk nukrus on tingitud peamiselt kodust ja perest eemal olemisest?

Vihma ja loodusvarade vähesus on sundinud meid läbi ajaloo välja rändama. Lahusolek ja kaugelviibimine on jätnud jälje meie iseloomu ja erinevatesse väljendusvormidesse nagu muusika ja kirjandus. Seda nostalgiat kreoolikeelne sõna sodad tähistabki. Cabo Verde koosneb kümnest saarest ja diasporaa on meie jaoks kui üheteistkümnes saar. Mujal maailmas elavad caboverdelased on üldiselt ääretult uhked oma rahvuse üle. Mina ka!

Kes on teie lemmikartistid Cabo Verde muusikas?

Orlando Pantera, Os Tubarões, Paulino Vieira, Livity, Bana, Finaçon, Cesária Èvora, Tito Paris... Nimekiri on väga pikk.

Mida võivad kuulajad Tallinna kontserdist oodata?

Uudsust, kuna minuga astub üles täiesti uus trio. Kõlavad laulud mu kahelt esimeselt plaadilt, mis on täielikult ümber seatud, aga ka muud laulud, mida ma jumaldan ja armastan esitada. Loodan, et Eesti publik tuleb meid kuulama ja et mu muusika suudab kuulajaid sügavalt puudutada.

Mayra Andrade esineb Jazzkaarel 30. aprillil Nokia kontserdimajas. Jazzkaar algab 20. aprillil. Jälgige meie kultuurikülgi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles