Janar Ala soovitab: Dokfilm mehest, kes lasi end kunsti nimel risti lüüa

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kaader filmist "Burden"
kaader filmist "Burden" Foto: Kaader filmist

Ta lasi ennast tulistada, risti lüüa ja elektriga piinata – kõike seda kunsti nimel. Miks, küsib ameerika klassikust Chris Burdenist jutustav dokumentaalfilm «Burden», mis jõuab ekraanile sel kolmapäeval Kumu auditooriumis.

Chris Burden (1946–2015) oli mees, kes laiendas 1970ndatel kunstilise eneseväljenduse piire. Oma uuenduslikes, provotseerivates ja kohati ka eluohtlikes performance’ites lasi ta ennast kuulist haavata ja auto külge naelutada, aga ta on elanud ka viis päeva hoiukapis, tulistanud püstolist reisilennukit, roomanud paljalt üle klaasikildude, teeselnud keset sõiduteed laipa ja ette võtnud veel palju muud vähem või rohkem ebatavalist. 

Vaieldes vastu, et kunst on see, mida saab osta ja riputada seinale, muutis ta oma keha «lõuendiks» ja käsitles selle vahendusel teravaid sotsiaalseid ja poliitilisi teemasid. 1970. aastate lõpus leidis aset murrang. Kunstniku illusioonid purunesid ning ta pöördus assamblaažide, hiiglaslike installatsioonide, kineetiliste ja staatiliste skulptuuride poole, uuris teaduse ja tehnoloogia piire.

Oma loominguga on Chris Burden mõjutanud tervet põlvkonda kunstnikke. Tema tööde äärmuslik privaatsus ja provokatiivsus on loonud müüdi, mille varjus on looja ise jäänud kättesaamatuks. Ta oli muide ka David Bowie suur iidol, laulja kirjutas temast laulu pealkirjaga "Joe the Lion", mis ilmus plaadil "Heroes" (1978)

Timothy Marrinani ja Richard Dewey film «Burden» (2016) toob kunstniku meile lähemale ja aitab mõista tema loomingu lähtekohti.

Tegu on esimese pika dokumentaalfilmiga, mis Chris Burdeni fenomeni käsitleb. Film linastub hetkel ka USA ja Suurbritannia kinodes ning on pälvinud hulga positiivset vastukaja.

Film linastub kolmapäeval, 17. mail kell 18.00 Kumu auditooriumis Kumu Dokumentaali programmi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles