Viljandi poisid hakkavad Ugalas poksima

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Poksi» lavastaja Ott Aardam trennis.
«Poksi» lavastaja Ott Aardam trennis. Foto: Ugala

Laupäeval esietendub Viljandi Ugalas tükk noortele – «Poks», lavastajakski noor mees Ott Aardam ning näitlejateks viimasest lavakalennust Ugalasse tööle siirdunud poisid. Pluss Luule Komissarov.


Lavastaja ja loo autor Ott Aardam, kuidas «Poks» sündis?


Teema tiksus mul juba mõnda aega peas, aga plaanis oli teha tükk täiskasvanutele, mitte noortele. Et aga Ugala, kes andis võimaluse lavastada, soovis just noortetükki, otsisin võimalusi kirjutada ikka endale olulisest asjast, aga noortele.


Mõtlesin, kuidas tükki põhikooliealisteni viia, ning püüdsin otsida teistsuguseid väljendusvahendeid. Poks tundus atraktiivse võimalusena neist asjadest rääkida. Teemana tuli juurde vast küsimus jõust, kes on tugevam, mis selles vanuses on väga oluline. Et jõuda sihtgrupini, on vaja selget sõnumit ja selle kaasahaaravat edastamist.


Millest lugu räägib?


Keskmes on kaks sõpra, kelle elus juhtub midagi ootamatut, mis sunnib neid oma füüsilist vormi parandama. Poisid lähevad poksitrenni ning näeme, kuidas nad seal õpitud oskustega ümber käima hakkavad.


Rohkem on «Poks» muidugi poistetükk, aga usun, et selles vanuses on jõud ja positsiooni omamine ka tüdrukute hulgas päevakorral.


Mida poks sulle tähendab?


Näitemäng ei ole ainult poksist füüsilises mõttes, poks on üks vahendeist, mille abil rääkida andeksandmisest ja kättemaksust. Poks sümboliseerib seda, mis toimub inimestevahelistes suhetes, kuidas püütakse kedagi paika panna või olla kellestki tugevam, parem, tähtsam. Samas on tükis poksi ka spordiala tähenduses.


Prooviperioodil tegelesite ka päris ehtsa poksiga?


Meil oli nädalane koolitus, kus koos poksiliidu inimesega treenisime. Võtsin ise ka trennist osa. Mida rohkem poksiga kokku puutusin, seda enam on mu eelarvamused ala suhtes kadunud.

Tükis mängib ka Luule Komissarov. Mis roll temal on?


Luulel on kaks rolli – ühe poisi vanaema ja poksitreener. Tundus intrigeeriv anda need rollid Luulele ning tema võttis mõttest kinni. Mulle meeldis see hasart, millega ta osales meie poksikoolitusel. Ise ta küll ei poksinud, kuid oli mõttega asja juures ja jälgis pingsalt toimuvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles