Genka / Paul Oja. Eesti laul. Real

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genka ja Paul Oja
Genka ja Paul Oja Foto: Legendaarne Records

Genka / Paul Oja

Mixtape No 1

Legendaarne Records

Hinne:5

Pool moodsast räpist põhineb hedonismil, teine pool ärplemisel. Vägagi žanritruud Genka ja Paul Oja ei tee samas nagu ei ühte ega teist, aga virutavad ikkagi otse kollektiivse alateadvuse diafragmasse. Nad ei süüdista ega peedista, pigem kaardistavad. On justkui eemal ja samas kõrvuni sees. Egovaba «Mixtape No 1» tuli ootamatult. Tuli ja jäi.

Tõesti ei mäleta, kas mixtape kui selline on kunagi olnud Postimehe nädala plaat. Vist ei ole. Ja kui läheb aasta parimate reliiside valimiseks, siis ka ei tea, mis saab, tehniliselt mixtape justkui ei kvalifitseeruks, aga teisalt, miks mitte? Pealegi on see ju sisu ja vormi poolest absoluutne supermaterjal. Valus ja lõikav, haarav ja tummine. Tihedad riimid, vinged biidid. «Asi on sisus, mitte promos / see pole limpsijoomine slo-mos, ei otsi Nokiat ega narratiivi, panen bitch-blogijad kõik karantiini». See on Liis, kes «täna öösel ei maga / sõbrannadega rõngastavad naba». See on «Erki tahtis saada pruuniks teiseks juuniks / seda Agnest oma pruudiks seega hakkas narkomuuliks». Genka lüürika on halastamatu ja lõikavalt vaimukas, süsimusta huumori, nutikate sõnamängude ja salvava täpsusega. Mis riimub sõnakombinatsiooniga «Tanel Padar ja Vallatud Vestid»? Aga mis muu kui «täispissitud rasedustestid»! Loogiline. Tekstiline meistriteos, kümned rohkem või vähem peidetud vihjed pop- ja subkultuurile. Tähelepanuväärselt tihe tekstuur, mis siiski ei väsita, pigem ikka vastupidi. Mõtestatud intensiivne tekst, mis uinutavaid mõttepause ei jäta.

Rütmiteadlase Paul Oja biidid on samuti tase omaette, eufoorilisest reggaeton-raveʼist electro-hopini välja, perfektselt välja mõõdetud ja samas eufooriliselt spontaansed. Osalt on tegemist omaloominguga, osalt teiste artistide loomingu taaskasutusega. Rolf Roosalu, Cool D, Mauno Meesit, Tehnoloogiline Päike, Põhja Konn ja teised. Paaris kohas ka Jaak Joalat tema yacht-rockʼi perioodist.

Parimad asjad on tasuta. Genka/Paul Oja elektriline, lopsakas ja ekstaatiline «Mixtape N1» on. Legendaarse kodulehelt vabalt saadav. «Mixtape No 1» kraabib aega ja südametunnistust, kõneleb eestluse kui sellise üldisest olemusest ja mentaliteedist eriliselt haaraval viisil ning sada korda rohkem kui mingi poleeritud eurolaulutsirkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles