Vabaõhumuuseum saab sünnipäeva puhul kolhoosimaja

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaõhumuuseum
Vabaõhumuuseum Foto: Toomas Tatar

Eesti Vabaõhumuuseum tähistab 60. sünnipäeva ja teeb ettevalmistusi nõukogudeaegse kolhoosimaja ehitamiseks.

Täna täitub 60 aastat Eesti Vabaõhumuuseumi asutamisest. Juubelihooaja puhul on Pulga talus avatud näitus «Maja tuleb muuseumisse» ning koostöös Menu kirjastusega ilmunud kokaraamat «Eesti vana aja söök ja köök». 2018. aastal asub Eesti Vabaõhumuuseum laiendama oma ekspositsiooni ja ehitama nõukogudeaegset kolhoosimaja.

Sihtasutuse juhatuse liikme Merike Langi sõnul vaatavad juubelihooaja tegevused tagasi 60 tegevusaastale, kuid on eelkõige suunatud tulevikku ja muuseumi edasisele arengule. 

«Nõukogudeaegse kortermaja ehitamisega jõuab vabaõhumuuseumi püsiekspositsioon uude ajastusse. Tüüpprojekti järgi rajatav 4-korteriline elamu koos juurdekuuluva sauna, garaaži, kuuri ning õuealaga annab läbilõike Eesti maaelu muutumisest 1960. aastatest tänapäevani. Muuseum on aga pidevas arengus ka siis, kui uusi hooneid ei püstitata. Näiteks on juubelihooajaks valminud Eesti toiduajalugu tutvustav kokaraamat ning taluarhitektuurinäidiste muuseumisse jõudmist avav näitus «Maja tuleb muuseumisse»,» sõnas Lang.

Näitus «Maja tuleb muuseumisse» on avatud vabaõhumuuseumi Pulga talus ja kõneleb sellest, kuidas muuseumile hooneid otsitakse ning kuidas üks maja koduõuelt või külatänavast muuseumisse jõuab. Vaadeldakse, mis maja ületoomisega kaasneb ja mis sellest muuseumis edasi saab.

Koostöös Menu kirjastusega ilmunud kokaraamat «Vana aja söök ja köök» teeb ringkäigu vabaõhumuuseumi talumajades, aitades ja sahvrites, tutvustab Eesti toiduajalugu ning jagab üle 30 rahvusliku roa retsepti. Raamatu koostaja on Heidi Vihma.

Muuseumi ekspositsiooniga aitab tutvuda äsjavalminud tasuta allalaetav nutirakendus NUMU, mis sisaldab kahte seikluslikku orienteerumismängu ja kogu ekspositsiooni tutvustavat audiogiidi. Kolu kõrtsis saab igaüks kududa oma read 100-meetrise kaltsuvaiba sisse, mis valmib kingitusena Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

2018. aastal asub Eesti Vabaõhumuuseum ehitama nõukogudeaegset kolhoosimaja. Maja valmimisse saab igaüks anda oma panuse, toetades silikaatkivide ostmist, mida kulub arvestuslikult 67 000 tükki.

Eesti Vabaõhumuuseum asutati 22. mail 1957. aastal. Külastajatele avati ehitusjärgus muuseum aastal 1964. Eelmisel, 2016. aastal külastas Eesti Vabaõhumuuseumi 134 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles