Kirjandusfestivalil HeadRead esineb viiel päeval üle saja esineja

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HeadRead.

Täna algab Tallinnas üheksandat korda aset leidev kirjandusfestival HeadRead, kus viie päeva vältel toimuval 75 üritusel astub üles üle saja kodu- ja välismaise esineja.

Festivali programmis on tänavu Soome Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud ja ka Eesti Vabariigi eelseisvale ümmargusele sünnipäevale vaatav vestlusringide sari, milles osalevad tuntud kirjanikud ja kirjandusinimesed mõlemalt poolt Soome lahte, nagu Kjell Westö, Sirpa Kähkönen, Juhani Salokannel, Maimu Berg, Venla Hiidensalo ja Kätlin Kaldmaa.

Rahvusvahelise kava kaugeim külaline on malaisia kirjanik Tan Twan Eng, kelle seni ilmunud kaks romaani käsitlevad Malaisia riigi ja inimeste saatust Teises maailmasõjas. Tema «Õhtuste udude aed» (2012, eesti keeles 2015) jõudis oma ilmumisaastal prestiižse Man Bookeri auhinna lühikesse lõppnimekirja. Lisaks esineb festivalil inglise ajaloolane Catherine Merridale, kelle uurimisala on Venemaa ajalugu.

Põnevuskirjanduse huvilistele pakutakse tänavu erinevat menüüd, sarnane on vaid see, et kõik esinejad tulevad Briti saartelt. Inglise kirjanik Ann Cleeves on üks krimikirjanduse klassikutest, kelle sulest on sündinud inspektor Stephen Ramsay ja detektiiv Vera Stanhope. Šoti kirjanik Graeme Macrae Burnet toetub oma loomingus autentsetele sündmustele ja dokumentidele, inglane Simon Clark kirjutab aga õudusromaane.

Üks festivali HeadRead traditsioone on hea venekeelse kirjanduse tutvustamine. Tänavu esinevad vastuoluline luuletaja ja kirjandusteadlane Sergei Zavjalov ning oma intiimse luulega vene publikut šokeerinud Vera Pavlova. Samuti astub üles üks noorema põlvkonna tuntumaid kirjanikke Jelizaveta Aleksandrova-Zorina, kes käsitleb oskuslikult väikese inimese elu praegusel Venemaal.

Laste- ja noortekirjanduse sõpradele esineb kirjanik David Almond, kelle filosoofilised tekstid on ühena kolmest inglise kirjanikust pälvinud maailma prestiižseima lastekirjanduse auhinna, Hans Christian Anderseni auhinna. Iiri kirjanik Louise O'Neill analüüsib oma vanemale koolieale mõeldud feministlike sugemetega loomingus otsekoheselt naistevastast ebaõiglust ja stereotüüpe. Ka soomerootsi kirjaniku Maria Turtschaninoffi fantaasiapõnevikes on peategelased julged ja vaprad tüdrukud. Hoopis teist laadi autor on itaalia kirjanik ja kunstnik Davide Cali, kelle käe alt on tulnud koomikseid, karikatuure, illustratsioone ja graafilisi romaane kõikvõimalikele lugejagruppidele.

Üks festivali põnevamaid välisesinejaid on rootsi kirjanik ja näitekirjanik Jonas Khemiri, kelle teosed käsitlevad islamit, radikaliseerumist ning euroopa ja araabia kultuuri vahelisi pingeid. Khemiri on ka rootsi ühiskonnas rassismiteemadel sõna võtnud.

Festivali mahukas eestikeelne programm ulatub traditsioonilistest luulekohvikutest ja verinoorte kirjanike etteastetest kuni eesti kirjanduse võõrkeelse programmini. Seoses suure publikuhuviga toimuvad tänavu esimest korda ingliskeelsed vestlused nelja eesti kirjanikuga: Andrus Kivirähki, Mihkel Muti, Andrei Ivanovi ja Meelis Friedenthaliga. Samuti on tänavuses kavas uus kodumaiste kirjanike värskeima, veel avalikkuses esitamata loomingu lugemine, kus ühtekokku astub üles 12 kirjanikku. Oma debüüdi kahe vestlusringi kujul teeb värskeltloodud Tallinna Kirjanduskeskus.

Kirjandusfestival HeadRead toimub selle nädala kolmapäevast pühapäevani. Kõik üritused on tasuta, v.a luulemissa. Festivali kogu programmi koos viimaste lisandustega leiab kodulehelt headread.ee.

***

HeadRead kava kolmapäeval, 24. mail

Kirjanike Maja musta laega saalis

16.00 Vanalinna hariduskolleegiumi lavakava «Järjest kustub lampe»

18.00 Eva Koff, Vahur Afanasjev ja Mehis Heinsaar

19.00 Andrei Ivanov ja Grigori Utgof

Luulekohvikute programm

16.00 Paul-Eerik Rummo ja Raul Sööt (Maiasmoka kohvik, Pikk 16)

17.00 Kai-Mai Olbri ja Maimu Jõgeda (Pierre'i Chocolaterie, Vene 6)

18.00 Hanneleele Kaldmaa ja Velle Tamme (OM bohem, Munga 2)

19.00 Adam Cullen ja Imar Kutšukali (Kehrwieder Chocolaterie, Saiakang 1)

20.00 Kätlin Kaldmaa ja Liisu Siimer (Inspiratsioon, Lai 44)

Vene Teatris

17.00 Igor Lõssovi loeng «Vana-Kreekast Dostojevskini»

18.00 Sergei Zavjalov ja Aare Pilv

KuKu klubis

22.00 Berk Vaheri luuledisko

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles