Mart Helme, Peeter Võsa ja Sandra Jõgeva arutavad kunsti ja kurjuse teemadel

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Eero Vabamägi

2. juunil uues galeriis Punker, aadressiga Pikk tn 72 (Rannavärava ja Paksu Margareeta kõrval), toimuval vestlusringil "Abielus kurjusega?"on osalemas Mart Helme, Peeter Võsa ja Sandra Jõgeva. Nimekiri pole lõplik.

Vestlusringi eesmärk on tuua kokku kaasaegse kunsti suhtes diametraalselt  erineval positsioonil olijad. Inimesed, kes on julgenud väljendada oma seisukohti, olgu selleks kriitika kaasaegse, liberaalseid väärtuseid vahendava kunsti, aga ka kriitika järjest leviva konservatiivsema maailmavaate suunas.

Esialgne idee oli kokku tuua meie oludes radikaalselt konservatiivsed poliitikud (EKRE ja SAPTK-i) esindajad ning ühtlasi konkreetsed kunstnikud, kelle vastu nad on sõna võtnud ( näiteks LBGT-teemadega tegelev Jaanus Samma, feministlik ja teravalt poliitiline Kadi Estland) ning omamoodi mediaatoritena kunstikriitikud ja kunstiteadlased. Kahjuks keeldusid enamus kunstnikke ja kriitikuid otsustavalt, kuuldes Mart Helme nime. "Ma ei abiellu kurjusega!", oli üks värvikamaid äraütlemisi, aga avaldati ka arvamust, et teatavaid poliitilisi jõude esindavatele inimestele ei tohiks üldse rohkem avalikkuse ees sõna anda ning et diskussioon nendega on mõttetu. Mina seda ei arva. Ma ei arva, et vastastikku üksteisest vaenlasekuju loomine oleks mõttekas, konstruktiivne või ka jätkusuutlik. 

Usun, et kui tuua väiksesse, erilise karakteriga ruumi kokku väga erinevate seisukohtadega inimesed, tekib verbaalse kakluse asemel hoopis huvitav vestlus teemadel nagu kunst, väärtused, tsensuur; üles kerkivad teemad, nagu see, kas kunsti rahastamine sõltub kunstnike maailmavaatest ning paljud muud intrigeerivad küsimused. 

Vestlusring toimub legendaarse saatejuhi Peeter Võsa poolt vastavatud galeriis ja kohvikus Punker, mis asub arvatavasti juba esimese Eesti Vabariigi ajal asutatud maa-aluses pommivarjendis Rannavärava ja Paksu Margareeta kõrval. 

Vestlusring filmitakse üles professionaalse operaatori poolt ning pannakse hiljem üles Youtube`i.

Vestlusring toimub Sandra Jõgeva näitusel "Softcore", kus kunstnik eksponeerib uut installatsiooni "Softcore", mis tegeleb, nagu mitmed ta varasemadki teosed, 12 aasta pikkuse kogemusega dominatrixina. "Softcore"kujutab endast täispuhutud kummipatjadele trükitud fotokollaazhe, tema dominapäevikut. Samuti on kollaazhi osa dokumenteeritud anonüümsete klientide kontaktivõtmised ning tagasiside. Kõik see on on eksponeeritud 300 galeriipõrandale asetatud padjal (23 x 30 cm) ning 14 lõuendil (20 x 30 cm).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles