Mis toimub saladuslikel Eesti väikesaartel?

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aksi saar, 2013
Aksi saar, 2013 Foto: Arne Maasik

Raamatu idee sündis aastal 2007, pärast seda, kui autorid- fotograaf Arne Maasikul ja teksti autoril, reisi- ja kalamees Peeter Pillil, olid lähemalt tutvunud Kolga lahe saartega. Samal aastal algas väikesaarte külastamine, pildistamine, arhiivimaterjalide kogumine. Kümne aasta jooksul tegime raamatus esitletud saartele üle 40 väljasõidu.

Aga miks saladuslikud väikesaared? Sellepärast, et väikesaarte elu-olu, merega seotud tegevust, uskumusi jne on vähe käsitletud. Raamatu eessõna autor Valdur Mikita: „Usun, et maastiku kodustamiseks kulub inimesel umbes 30 aastat. Saartel juurdub hing vahest veel aeglasemalt. Enne seda võib inimene küll ise kohal olla, kuid vaim ei tule nii kiiresti järele. Alles siis hakkab inimene vähehaaval taipama mere või metsa südant – ja ilma selle vaistliku tunnetuseta on võimatu mõista eesti kultuuri olemust“. Soov edasi anda väikesaarte kohati karget ja karmi ilu ning tuua lugejani väikesaarte oma väike maailm – oli eesmärk selle raamatu tegemisel!

Raamatus on välja toodud huvitavaid fakte, uskumusi ja lugusid sellest, kuidas inimesed on mõjutanud saari ning meri ja saar inimesi.

Fotod annavad saartest huvitava visuaalse mõõtme, tekst kõneleb väikesaarte elust-olust, inimestest ja huvitavatest juhtumustest.

Raamatu on kirjastanud Go Group ja selle esitlus toimub teisipäeval, 30. mail kell 15 Solaris Keskuse Apollos. Esitlust juhib Tiit Pruuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles