Arvo Pärdi õnnitlus maestro Neeme Järvile

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proovis: Neeme Järvi ja Arvo Pärt.
Proovis: Neeme Järvi ja Arvo Pärt. Foto: Toomas Huik

Helilooja Arvo Pärt õnnitleb südamest armastatud dirigenti, maestro Neeme Järvit.

Arvo Pärt: «Heliloojale on suur kingitus, kui ta saab koos töötada suurepäraste muusikutega. Mul on seda õnne Neemega olnud! Hindan ka väga kõrgelt tema enneolematult suurt panust Eesti muusika propageerimisel läänes, eesotsas Tubina loominguga, mis tänu Neeme andele ja erakordsele pühendumusele jõudis paljude inimesteni väljaspool meie kodumaad. Soovin oma kallile sõbrale palju jõudu ja loomingulisi aastaid!»

Neeme Järvit ja Arvo Pärti seovad kauaaegne loominguline koostöö ja südamlik sõprus. Neeme Järvi on üks olulisemaid interpreete Arvo Pärdi varase loomingu esitamisel ning salvestamisel 1960.–1970. aastatel. Koos Eri Klasiga tutvustas Järvi Pärdi loomingut nii toonases Nõukogude Liidus kui ka festivalidel piiri taga. Nii Neeme Järvi kui ka Arvo Pärt olid sunnitud 1980. aastal Eestist lahkuma.

1960. aastatel tulid noore Järvi juhatusel Eesti Raadio sümfooniaorkestriga (praegune ERSO) esiettekandele Arvo Pärdi oratoorium «Maailma samm» (1961), «Perpetuum mobile» (1963), sümfoonia nr 1 «Polüfooniline» (1964) ja tšellokontsert «Pro et contra» (1967). Novembris 1968 toimus Neeme Järvi dirigeerimisel «Credo» esiettekanne Estonia kontserdisaalis, sündmus, mis kujundas mõlema kunstniku elukäiku. Juba 1969. aastal jõudsid Järvi juhatusel heliplaadile Pärdi sümfoonia nr 1, «Perpetuum mobile», «Kollaaž teemal B-A-C-H» ning «Pro et contra».

Ka välismaal tegutsedes jäi Neeme Järvi südameasjaks tutvustada Eesti muusikat ja teiste hulgas Arvo Pärdi loomingut. Üks meelisteos tema repertuaaris on «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks», mis on palju kordi kõlanud maailma eri paigus ning salvestatud mitmele albumile.

Järvi käe all on Bambergi Sümfooniaorkestriga salvestatud Pärdi kolm esimest sümfooniat (BIS, 1989), Filharmoonia orkestriga «Kui Bach oleks mesilasi pidanud» ning «Credo» (Chandos, 1993), Göteborgi sümfooniaorkestriga «Tabula rasa», «Fratres» ja kolmas sümfoonia (Deutsche Grammophon, 1999) jpm.

Neeme Järvile on Arvo Pärt pühendanud oma kolmanda sümfoonia (1971) ning 1994. aastal valminud teose «Concerto piccolo über B-A-C-H».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles