«Klassikokkutulek» purustas mullu mitu rekordit

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Klassikokkutulek».
«Klassikokkutulek». Foto: Kaader filmist

2016. aasta vaadatuim film Eesti kinodes oli kodumaine komöödia «Klassikokkutulek», mis püstitas taasiseseisvusaja kinokülastajate edetabelis «Avatari» järel teise tulemuse.

Taasiseseisvusaja kinokülastajate edetabelis kogus «Klassikokkutulek» ligi 189 100 vaatajat, seejuures jäi James Cameroni «Avatari» püstitatud rekordist puudu vaid 5000 külastajat. Seega on tegu taasiseseisvusaja vaadatuima kodumaise kinofilmiga, teatas statistikaamet.

«Klassikokkutulekust» sai ka esimene linateos, mis kogus Eesti kinoturul miljon eurot kassatulu – sellist tulemust pole varem saavutanud isegi Hollywoodi filmid.

Vaatamata hittfilmi edule linastus möödunud aasta jooksul Eesti kinodes 21 kodumaist filmi, mida oli kolm korda vähem kui 2015. aastal. Eesti kinodes linastus 199 Euroopa ja 138 Ameerika Ühendriikide filmi. Kokku oli 2016. aastal võimalik valida 377 filmi seast. Peale «Klassikokkutuleku» mahtusid populaarsusedetabeli esikolmikusse veel «Jääaeg: Kokkupõrge» (ligi 133 200 külastajat) ja «Lemmikloomade salajane elu» (ligi 121 600 külastajat).

2016. aasta paistis silma ka rekordilise kinokülastuste arvu poolest. Eesti kinodes käidi kokku ligi 3,3 miljonit korda, mis on 200 000 võrra rohkem kui aasta varem. Kuigi USA filmid moodustasid kõigist aasta jooksul kinodes näidatud linateostest üle kolmandiku, oli USAs toodetud linateoste vaatajaid ligi kaks korda rohkem kui kõigil teistel filmidel kokku. Eesti ja Euroopa filmide keskmine piletihind oli 5,1 eurot, USA filmide vaatamiseks pidid aga kinokülastajad maksma keskmiselt 40 eurosenti rohkem.

Eestis toodeti 2016. aastal 27 pikka filmi, millest 13 olid mängufilmid ja 14 dokumentaalfilmid. Peale nende toodeti Eestis ka 19 lühimängufilmi, 74 lühidokumentaalfilmi ja 21 lühianimafilmi. Pikki animafilme pole Eestis valminud viimased neli aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles