Suri «Moskva pisaraid ei usu» täht

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva pisaraid ei usu
Moskva pisaraid ei usu Foto: PBK

15. juunil lahkus meie seast tänavu 89. sünnipäeva tähistama pidanud näitleja Aleksei Batalov, kes mängis kultusfilmis «Moskva pisaraid ei usu» peamist meestegelast. Kaks viimast elukuud viibis Batalov haiglas.

RIA Novosti vahendas Venemaa peaministri Dmitri Medvedevi kaastundeavaldust. Medvedevi hinnangul pole suure näitleja surm kaotus mitte ainult kinole ja teatrile, vaid ka Venemaa rahvale, kes on kasvanud üles tema filmidega.

1928. aasta 20. novembril sündinud Batalov mängis kümnetes filmides ja mitmes teleseriaalis. Viimaseks filmiks jäi talle 2007. aastal valminud film «Karnevaliöö 2 ehk 50 aasta pärast».

«Mul pole mitte vedanud, vaid lihtsalt väga vedanud,» ütles Vikerraadio saatele «Keskööprogramm» intervjuu andnud Batalov 1988. aastal oma karjäärile tagasi vaadates. «Vaataja otsustab kõik. Näitleja sõltub publikust. Kui publik näitlejat ei mõista või vastupidi, näitleja ei saa kontakti publikuga, siis ei ole mõtet olla näitleja. Kunstnikul või kirjanikul võib-olla õnnestub publikut petta, aga näitlejal mitte, sest teda ei tulda vaatama ja ongi kõik.»

Samas intervjuus tunnistas Batalov, et tema nooruses mängiti vähe klassikat. «Lääne autorite teoseid ei tehtud, mängisime vähe tõelist kaasaegset repertuaari ja sellest on mul väga kahju.»  

Batalov nentis, et ühtegi osa ei saa lahutada tervikust. «Näitleja on kahjuks ainult teostaja,» ütles näitleja.

Kuid samas ei muutu ajas näitekunst ja näitlejakutse alused, just seda püüdis Batalov jagada oma õpilastega. Batalov polnud ainult näitleja, ta oli ka lavastaja-režissöör. «On palju asju, mida ma mängida ei saa, aga ma tahaksin neid publikuga jagada,» põhjendas Batalov.

Aleksei Batalovi tööd oli tunnustatud paljude auhindadega, ta oli ka Nõukogude Liidu rahvakunstnik.

Parima võõrkeelse filmi Oscari võitnud «Moskva pisaraid ei usu» režissöör oli Vladimir Menšov, filmi kangelannat mängis Vera Alentova. 

Aleksei Batalov 2011. aastal
Aleksei Batalov 2011. aastal Foto: Mudrats Alexandra/ITAR-TASS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles