Esietendub Endla teatri suvelavastus «Säärane mulk»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri suvelavastus „Säärane mulk“
Endla teatri suvelavastus „Säärane mulk“ Foto: Gabriela Liivamägi

Pärnus, Koidula muuseumi aias esietendub täna, 30. juunil Lydia Koidula algupärand «Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola». Omaaegsele Koidula teatrile kohaselt on laval ainult mehed.

«Koidula kirjutas just niimoodi teadmisega, et mehed mängivad kõiki rolle,» ütleb lavastaja Kaili Viidas, ainuke naine lavastustrupis. «Minu eesmärk ei ole sellega tingimata naerutada, vaid tõukudes samalt pinnalt, jõuda mõistmiseni, mis on ajaga muutunud. Üks väga lihtne põhjus on ka see, et Endlas on lihtsalt nii äge meestevägi ja ma olen unistanud, et saaksin ükskord seda maskuliinset kvintessentsi laval näha. Tahaks näha, kuidas mehed hullumiseni mängivad,» lisab Viidas.

Näidendi loomishetk asub eesti rahvusliku teatri sünni eesotsas ja sestap on tegemist tüvitekstiga, olgugi et lihtsa külajandiga. Näidendi vanad tuttavad tegelased on raamaturiiulite tardumuses juba mõnda aega oma tähetundi oodanud ning nüüd on kätte jõudnud hetk, mil see tukkuv pentsik seltskond tuleb kaante vahelt Koidula Muuseumi õuele valla päästa ja taaskord ära kuulata. Dramaturg Ott Kilusk: «Lugu on sama. Ajastu on sama. Lihtsalt komakohad oleme juurde lisanud».

Lavastust «Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola»mängitakse Koidula muuseumi aias juulis ja augustis kokku 15 etendust.

Autor Lydia Koidula, lavastaja Kaili Viidas, kunstnik Arthur Arula, dramaturg Ott Kilusk, valguskunstnik Margus Vaigur, muusikajuht Ado Kirsi, liikumisjuht Kardo Ojassalu. Mängivad Ago Anderson, Feliks Kark, Lauri Mäesepp, Sander Rebane, Meelis Rämmeld, Indrek Taalmaa, Tõnu Oja (Eesti Draamateater) ning muusikud ja tantsijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles