Suri animalist ja filmi «Vallatud kurvid» üks stsenariste

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Martin Stern
Sandor Martin Stern Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Jaanipäeval suri maalikunstnik, raamatuillustraator ja arvukate markide kujundaja Sándor Martin Stern (25. jaanuar 1924, Budapest – 24. juuni 2017), kes on olnud ka mängufilmide «Vallatud kurvid» ja «Ohtlikud kurvid» kaasstsenarist.

Jaanipäeval seiskus lõplikult süda, mis tuksus ühtviisi hasartse innuga nii inimeseloomade kui muude elukate peale mõeldes, seiskus igaveseks käsi, mis suutis ülima virtuoossusega kujutada just iseäranis loomade tegemisi – meie hulgast lahkus mitmekülgselt andekas inimene, kunstnik-animalist ja joonistamisõpetaja Sándor Martin Stern.

Sándor Martin Stern sündis Budapestis 25. jaanuaril 1924. aastal Eestist pärit ema ja ungari advokaadi perre ning kolis 11-aastase poisina pärast isa surma koos ema ja vennaga vanaisakoju Kuressaarde.

Imekombel Teise maailmasõja keeristest eluga naasnud, pidi ta pärast vangilaagrit oma senist haridusteed tõestavaid saksaaegseid dokumente mitte arvestanud Nõukogude ametiasutuste tarvis veelkord õhtukeskkooli lõpetama ja ise multitalendina samal ajal muusikakoolis tunde andes endale elatist teenima.

Siiski lõpetas ta koos endast oluliselt nooremate kursusekaaslastega 1961. aastal lõpuks õnnelikult Eesti Riikliku Kunstiinstituudi ja suunati tööle Tallinna Pedagoogilise Instituudi kunstikateedri õppejõu kohale. Hiljem töötas ta pikalt raamatuillustraatori ja kunstitoimetajana kirjastuses Eesti Raamat.

Hea huumorisoonega koloriitne kunstnik tõusis esile loomade loomutruu ja looduslähedase kujutamise poolest, rõhutades iga liigi sisemist olemust. Mitmekülgne anne ei lasknud end aga vaka all hoida ja tuntuks sai ta koguni ka populaarsete filmide «Vallatud kurvid» ja «Ohtlikud kurvid» kaasstsenaristina.

Tallinna Loomaaiaga oli Sándor Martin Stern seotud juba alates 1949. aastast. Peaaegu igapäevaselt töötas ta loomaaias vabatahtlikuna alates 1961. aastast, kui direktori ametikohale asus tema vend Károly Stern, kes juhtis loomaaeda kuni surmani 1975. aastal.

Tõelise loomafanaatikuna ei piirdunud Sándor Martin Stern üksnes joonistamise tundidega, vaid tegi ka kõiki muid töid, mida vaja teha oli. Nii polnud talle sel ajal võõrad ulukihooldaja, loomapüüdja ja asendusema rollid. Alates 1984. aastast hakkas Sándor Martin Stern taas juhatama  loomaaia kunstiringi ja tegi seda järjepanu enam kui 25 aastat.

Tema käe alt on sirgunud mitu põlvkonda kunstihuvilisi, paljudest neist on saanud hiljem samuti kunstnikud. Sándor Martin Sterni loomajoonistused ehivad siiani Tallinna Loomaaia liigistende, mis on korduvalt pälvinud rahvusvahelist ära märkimist.

Mati Kaal on Sándor Sterni nimetanud Eesti parimaks loomade joonistajaks. Foto Ants Liigus/Pärnu Postimees
Mati Kaal on Sándor Sterni nimetanud Eesti parimaks loomade joonistajaks. Foto Ants Liigus/Pärnu Postimees Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Samas on ta olnud ka Tallinna Loomaaia ning Euroopa Loomaaedade ja Akvaariumide Assotsiatsiooni (EAZA) logode autor. Loomateemaliste postmarkide loojana tunnevad teda kümned miljonid filatelistid üle kogu maailma. Oma tegevuse eest on Sándor Martin Stern valitud Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi auliikmeks ning pälvinud 2015. aastal nii Tallinna Loomaai kui ka Tallinna linna teenetemärgi.

Sándor Martin Sterni jääb peale leinavate lähedaste, kolleegide, õpilaste, sõprade  ja kunstiüldsuse meenutama tema suurepärane looming.

Mati Kaal ja Tallinna Loomaaed

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles