Neitsitorni maa-alustes käikudes räägitakse punkaritest ja ärikatest

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cvlt Nation avaldas oma veebilehel pildigalerii Eesti punkkultuurist 1980. aastatel ja 90ndate alguses. Fotol teiste seas Tõnu Trubetsky ja Villu Tamme.
Cvlt Nation avaldas oma veebilehel pildigalerii Eesti punkkultuurist 1980. aastatel ja 90ndate alguses. Fotol teiste seas Tõnu Trubetsky ja Villu Tamme. Foto: Cvlt Nation

Neljapäeval, 6. juulil kell 17.30 kutsub Neitsitorn jalutuskäigule Harjumäel ja Lindamäe maa-alustesse käikudesse. Ekskursioon algab Neitsitornist ja toimub teemal «Punkarid ja ärikad: ärksad Eesti noored 1980ndatel».

 

Juttu tuleb pöördelistest aegadest 1980. aastate lõpul, mil kohalik noorsugu valitseva nõukogude tegelikkusega enam kuidagi leppida ei saanud.

Valikuid ja teid oli erinevaid, kes äritses valuuta ja välismaise riidekraamiga, kes sättis endale harja pähe ning tagus nahktagi neete täis, kes kasvatas juuksed pikaks ja kuulas heavy metal-muusikat. Kõige selle üle hakkasid puhuma vabaduse tuuled ning uue ärkamisaja meeleoludest ei jäänud keegi puutumata.

Tallinna üht populaarseimat kohvikut 1980. aastatel, Neitsitorni kasutati ka välisturistide toitlustamiseks. Kui hommikul saabusid Inturisti bussid Aleksander Nevski katedraali juurde, olid ka ärikad kohal, riietus pidi olema selline, et võimalikult hästi turistide grupiga sulanduda, vahetati rublasid soome markade vastu, aeti muudki äri.

Punknoorus kogunes Balti jaamas, kohvik Moskva ees, Raekoja platsil või Varblase kohvikus. Osa noori oli pärit ka väljastpoolt Tallinna või lihtsalt kodust lahkunud, nemad moodustasid Hirvepargi kamba, kes ööbisid Lindamäe ja Harjumäe alustes käikudes. See oli tõeline maa-alune ühiskond oma hierarhia ja mängureeglitega. Leidus noori, kes elasid maa-alustes käikudes mitu aastat järjest. Bastionikäikudes olid 1980. aastate lõpus veel täiesti heas korras tsiviilkaitse varjendid, koos ventilatsiooni ja kanalisatsiooniga.

Ekskursiooni käigus jalutataksegi punknoorte radadel, käiakse «plaadimäel» ehk Harjumäel, vahendatakse mälestusi ning külastatakse bastionikäike, kus püütakse seintelt leida sinna kraabitud nimesid ja märke punkkultuuri hiilgeaegadest ligi 30 aastat tagasi.

Huvilistel palutakse end eelnevalt registreerida meiliaadressil neitsitorn@linnamuuseum.ee või telefonil: 601 2751. Osaleda saab muuseumipiletiga (täispilet 5 eurot, sooduspilet 3,5 eurot). Giidiks on muuseumijuht Toomas Abiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles