Nurejevi ballett tembeldati homopropagandaks, esietendus jääb ära (1)

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne balletitantsija Rudolf Nurejev.
Legendaarne balletitantsija Rudolf Nurejev. Foto: ROYAL ACADEMY OF DANCE/ROYAL ACADEMY OF DANCE/ArenaPAL

Moskva Suur Teater jättis viimasel hetkel ära legendaarse balletitantsija Rudolf Nurejevi elust rääkiva balleti esietenduse, kirjutab Helsingin Sanomat. 

Rahvusvahelised asjatundjad arvavad, et põhjuseks on etenduse homoseksuaalne sisu. Teater pidi küll eile otsust põhjendama, kuid ei ole seda teinud.  

Hooaja oodatuim esietendus pidi toimuma täna. Selle vastu tundis huvi suur hulk kriitikuid, teatrijuhte ja tantsuvaldkonna spetsialiste.

Ballett räägib maailma ühest tuntumast balletitantsijast Rudolf Nurejevist, kes põgenes 1961. aastal läände. 1938. aastal sündinud tantsija suri 1993. aastal vaid 53-aastasena aidsi.  

Rudolf Nurejev.
Rudolf Nurejev. Foto: /Royal Academy of Dance/ ArenaPAL

Uudisteagentuur Tass teatas lähedastele allikatele viidates, et esietenduse ärajätmise otsuse taga seisvat lausa kultuuriminister Vladimir Medinski. Allika kinnitusel on etendus kultuuriministeeriumi hinnangul homopropaganda. Lisaks on suur osa näitlejatest laval alasti.

Lavastaja Kirill Serebrennikov on häälekas kunsti tsensuuri vastane ja valitsuse kritiseerija. Paljude arvates on esietenduse keelamise põhjused poliitilised. Alles mais otsiti lavastaja kodu ja kontor läbi ning ta ise viibis ülekuulamisel süüdistatuna riigi vara omastamises. Serebrennikov küll vabastati, kuid kaks tema kolleegi vahistati. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles