Eesti koor esineb Salzburgi Festivalil

Merilin Mändveer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Mirga Gražinyte-Tyla (keskel) proovis.
Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Mirga Gražinyte-Tyla (keskel) proovis. Foto: Erik Prozes

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on kutsutud esinema mainekale Salzburgi festivalile, kus 23. juulil esinetakse päevasel kontserdil «Mozarti matinee» noore särava leedu naisdirigendi Mirga Gražinytė-Tyla käe all. Koos Salzburgi Mozarteumi orkestriga ja rahvusvahelise solistideansambliga (koosseisus sopran Christiane Karg, tenor Martin Mitterrutzner, bass Michael Nagy) esinetakse Mozarteumi suures saalis. Festivalile kogunevad maailma nimekaimad tegijad ning muusikagurmaanid.

Dirigent Mirga Gražinytė-Tyla on muusikamaailmas kõrgelt hinnatud. Olles vaid 31-aastane, on ta juba juhatanud maailma tipporkestreid. Alates eelmisest hooajast on ta Birminghami Sümfooniaorkestri peadirigent. Ta märkis Salzburgi Festivali kohta järgmist:

«Salzburgi Festival meenutab veidi muusika olümpiat, olles niivõrd mastaapne ning hõlmates palju erinevaid orkestreid, heliloojaid, koore  ja artiste. See on festival, kus peab osalema!»

Eesti Filharmoonia Kammerkoor esineb Salzburgi Festivalil juba teist korda. Tyla on koorist suurepärases vaimustuses. Ta naudib koostööd eestlastega ning peab Eesti Filharmoonia Kammerkoori taset väga kõrgeks.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori asutas 1981. aastal Tõnu Kaljuste. Koori repertuaar ulatub gregooriuse laulust ja barokkmuusikast kuni 21. sajandi teosteni välja. Eriline koht on selles juba aastaid olnud eesti heliloojate loomingul (Arvo Pärt, Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür, Tõnu Kõrvits). Hooaja jooksul annab koor 60–70 kontserti nii kodu- kui ka välismaal. Koori iseloomustab sõbralik õhkkond, töökus ning professionaalsus.

Koori igapäevategevuste hulka kuulub reisimine juba ammu. Väliskontserte tuleb kooril ette sageli. Koor on tutvustanud edukalt maailmale näiteks Veljo Tormise ning Arvo Pärdi loomingut.

Dirigent Mirga Gražinyte-Tyla koori proovis./ Foto: Erik Prozes.
Dirigent Mirga Gražinyte-Tyla koori proovis./ Foto: Erik Prozes. Foto: Erik Prozes / Postimees

Sel aastal 21. juulist kuni 30. augustini peetavat Salzburgi Festivali (Salzburger Festspiele) on korraldatud Mozarti sünnilinnas alates 1920. aastast, mis on kujunenud üheks olulisemaks suvefestivaliks maailmas. Esinejate jaoks on see üks ihaldatumaid esinemispaiku.

Eesti Filharmoonia Kammerkoorilt tulevad pühapäeval esitusele teosed:

ANTON BRUCKNER - Missa nr. 2 e-moll;

FRANZ SCHUBERT - Stabat mater f-moll, D. 383 – «Jesus Christus schwebt am Kreuze»;

WOLFGANG AMADEUS MOZART - Ave verum corpus, K. 618.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles