Kräkkerid varastasid «Troonide mängu» käsikirja

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Lena Headey
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Lena Headey Foto: Uncredited/AP/Scanpix

HBO nime taha võib nüüd linnukese teha. See televõrk liitus nende Hollywoodi firmade seltskonnaga, millelt küberkurjategijad intellektuaalset omandit pihta pannud.

Entertainment Weekly andmetel langes kräkkerite saagiks 1,5 terabaiti andmeid, muu hulgas telesarjade «Ballers» ja «Room 104» uued osad (mis on väidetavalt juba võrgus levimas) ning kuulsa «Troonide mängu» neljanda osa käsikiri. Anonüümsed kurjategijad lubavad, et «lisa on tulemas».

HBO esindaja jääb vargust kommenteerides tavapäraselt üldsõnaliseks, märkides vaid, et «toimunud on andmeleke» ning HBO juhtkond ja turvateenistus teevad kõik, et selliseid juhtumeid vältida. Kurjategijad on märksa jutukamad. Paljud meedia- ja meelelahutusajakirjanikud said pühapäeva hommikul anonüümse e-kirja järgmise sisuga: «Tervitus kogu inimkonnale! Küberruumi ajaloo suurim leke on toimunud! Mis see on? Ah, ma unustasin mainida... See on HBO ja «Troonide mäng». Teil veab, et saate esimesena lekitamist jälgida ja sisu alla laadida. Nautiga ja levitage infot. Kes levitab kõige paremini, sellele anname intervjuu. HBO on langemas.»

Teadeolevalt ei ole piraatide saagiks langenud siiski ühtegi HBO kroonijuveeli «Troonide mängu» seni linastumata osa. HBO valvab «Troonide mängu» armukadedamalt kui kuninganna Cersei Raudtrooni. Viienda hooaja viimased neli osa lekkisid enne linastumist internetti, ilmselt ajakirjanikele saadetud DVD-lt. Pärast seda pole HBO mingeid ennetavaid materjale enne linastumisi kellelegi näidanud. Siiski, samal aastal jõudsid enne teleekraani avalikkuse ette mõni klipp ja isegi Jon Snow surmastseen (ilmselt välismaiste levitajate hooletuse tõttu). Ja mõni nädal tagasi imbus Comic Coni fantaasiafestivalile valmistatud treiler enne õiget aega YouTube'i. Aga kõik need on juhuslikud lekked, mitte edukalt läbi viidud sihiliku rünnaku saak.

Teistel meelelahutusfirmadel pole nii hästi läinud. Aprillis ähvardas kräkker enneaegselt avalikuks teha eduka rünnaku käigus kaaperdatud Netflixi sarja «Orange is New Black» ilmumata hooaja osad. Mais nõuti Disneylt lunaraha, et ei avalikustataks enne esilinastust uut «Kariibi mere piraatide» filmi. Seni suurima löögi alla on sattunud Sony, kellelt 2014. aastal varastati 100 terabaiti materjali. Väidetavalt oli see Põhja-Korea häkkerite kätetöö ja rünnaku eesmärgiks oli takistada riigi juhti Kim Chŏng-uni pilava filmi «Intervjuu» linale jõudmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles