Eestit külastav bluusilegend: «Bluus on siiras, see ei võimalda teesklust»

, muusikasõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Duke Robillard.
Duke Robillard. Foto: Promopilt

Sel reedel astub Haapsalu piiskopilinnuses lavale legendaarne bluusmuusik Duke Robillard, kel käimas muusikukarjääri 50. tegevusaasta. Viimati rohkem kui veerand sajandit tagasi Eestimaad külastanud kitarrist, bändiliider, muusikakirjutaja, laulja, produtsent ning bluusimaailma legend on tänavu 24. korda toimuva festivali Augustibluus avapäeva peaesineja.

Bluusi sünnimaalt USAst pärit mees asutas 1967. aastal koos pianisti Al Copleyga bändi Roomful of Blues ning on kuulunud pikki aastaid ka ajaloo ühe tuntuima bluusbändi The Fabulous Thunderbirds koosseisu. Ta on andnud kontserte maailma eri paikades koos Bob Dylaniga ning salvestanud stuudiotes koos Tom Waitsiga. 2007. aastal nomineeriti ta Grammy auhinnale plaadiga «Guitar Groove-a-rama».

68-aastane Robillard esineb jätkuvalt keskmiselt 250 päeval aastas. Ta on kunstnik oma elu tippvormis. Vahetult enne ärasõitu kodus kohvreid pakkides leidis maestro aega, et vastata Postimehe küsimustele.

Olete varem Eestit külastanud, isegi kahel korral, aastatel 1991 ja 1992 ansambli The Fabulous Thunderbirdsi koosseisus. Kas te mäletate sellest midagi?

Mäletan küll. Mulle meeldis Eesti väga. Eriti vägev oli muidugi tolle rokkfestivali (Rock Summer – M. K.) enneolematult suure publiku ees mängida. Mul on hea meel, et sain neid huvitavaid aegu lähedalt näha. Nõukogude Liit lagunes, valitses segadus nii majanduses kui inimeste elukorralduses. Elu pidi olema raske, aga paistis, et inimesed pidasid vapralt vastu ja säilitasid rõõmsameelsuse.

Kuidas jõudsite bluusini? Te mängite suurepäraselt ka jazz´i ja võiksite särada mistahes stiilis, ent eelistate siiski bluusi.

Jõudsin bluusini Chuck Berry ja New Orleansi tähtede, nagu Fats Domino ja Slim Harpo kaudu. See oli muusika, mida minu nooruses raadiojaamad mängisid. See võlus mind siis ja võlub endiselt.

Mis teid selle juures iseäranis võlub?

Bluus on siiras, see ei võimalda teesklust.

Kuidas hindate üleilmse bluusiskeene hetkeseisu?

Ma arvan, et see on üsna heas seisus. Kontserte ja festivale toimub palju, siiski tundub, et kvaliteet pole praegu päris see kui paar kümnendit tagasi. Samas kerkib pea iga päev esile uusi noori talente. Lootust on!

Mida arvate digitaalrevolutsioonist muusikas? Eriti mis puudutab bluusi ja kitarri. Praegu on noorel pillimehel mistahes lugude õppimine väga lihtne. Piisab vaid toksida loo nimi Youtube'i otsingusse ja kohe ilmub kümneid õppevideoid, mis näitavad puust ja punaselt, kuidas üht või teist asja mängitakse. Endistel aegadel tuli kõik ära õppida kuulmise järgi. Näha vaeva, et hankida plaate jne. Mulle näib, et selle kergesti kätte tuleva info jõul on toimunud märkimisväärne kvaliteedihüpe kitarristide tehnikas, kuid asja varjukülg on see, et kõik kipuvad nüüd kõlama üsna sarnaselt...

Olen nõus. Viimasel ajal ei ole kuigi palju innovaatoreid, aga leidub hulgaliselt tehniliselt suurepäraseid mängijaid. Minu ajal oli tegu, et üldse muusikat leida, ja siis tuli seda tundide viisi kuulata, püüdes välja mõelda, kuidas midagi mängitakse. Ainult suure õnne korral sattusid mõnda üksikut artisti ka laval elusast peast nägema. Kõik see oli palju pikem ja aeglasem protsess ja seega võibolla sügavam kogemus.

Millise kitarriga mängite kõige rohkem? Miks?

Ma mängin paljude kitarridega, aga mu praegune lemmik on Belgias tehtud Guttlin Thin King. Selle kael ja kõik muugi on valmistatud minu juhtnööride järgi. See kõlab hästi ja näeb väga hea välja. Tõeline kunstiteos, minu meelest.

Olete töötanud ka koos Bob Dylaniga. Kuidas see juhtus?

Ta palus, et tuleksin tema bändi «prooviesinemisele», ja nii see juhtuski. Mängisin tema 1997. aasta albumil «Time Out Of Mind».

***

Festival Augustibluus

4.–5. augustil Haapsalu piiskopilinnuse õuel ning erinevates kohtades Haapsalu linnas

Kontserdid, õpitoad ja näitused

Esinejad: Duke Robillard (USA), Eric Gales (USA), Nathan James & The Jumping Cats (USA/RUS), Lachy Doley (USA), Dany Franchi Band (ITA), The Ride (FRA), Miss Velvet & The Blue Wolf (USA), Ivan Blues & Friends (URK), The Swamp Shakers (LAT), Micke Björklöf & Ville Lappanen (FIN), Tiny Legs Tim (BEL), Tammepõld, Roots ja Terep, Robert ja Ivo Linna, Tanel Padar Blues Band, Jarek Kasar, Lepatriinu, Staatus jpt.

www.augustibluus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles