Peterburi teatriakadeemiasse said sisse viis eestlast (1)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Prints
Jaak Prints Foto: Mihkel Maripuu

Peterburi Riiklikus Teatriakadeemias alustavad sügisel lavastajaõpinguid viis Eestist pärit noort – Viljandis lavastajaks ja näitlejaks õppinud Dajana Sagorskaja, sama kooli vilistlane ja Endla teatris näitlejana töötav Sander Rebane, Londoni rahvusvahelise draamakooli lõpetanud Andres Popov, Tallinna Ülikoolis õppinud Mattias Jürgens ning Eesti parimaks meesnäitlejaks kuulutatud praegune vabakutseline näitleja Jaak Prints, kes on hariduse saanud EMTA lavakunstikoolist.

Eestis pärit noorte juhendajaks saab hinnatud lavastaja Lev Erenburg. Kokku on kursusel 17 õpilast. Õppetöö kestab viis aastat, millest viimane on diplomitöö aasta.

Lev Erenburg / ITAR-TASS/Scanpix
Lev Erenburg / ITAR-TASS/Scanpix Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Peterburis elavat ja töötavat Lev Erenburgi (1953) peetakse Venemaa üheks tipplavastajaks, kelle töid on pärjatud paljude auhindadega. Erenburg ise on õppinud Konstantin Stanislavski õpilase Georgi Tovstonogovi käe all. Erenburgil on neli kõrgharidust: ta on vene filoloog, näitleja, lavastaja ja arst.

Teatrikriitik Jaak Allik on Erenburgi töömeetodit võrrelnud lõualuukirurgi tööga. «Võtab näidendi tükkideks, jõuab äärmise naturalismini ning monteerib siis kokku, luues uue ja ootamatu terviku, mis siiski lähtub autori ideest ja tekstist,» selgitas Erenburgi lavastusi näinud Allik mõni aasta tagasi. Erenburg asutas 1999. aastal Peterburis Väikese Draamateatri (Небольшой Драматический Театр), mis 2009. aastal sai riikliku teatri staatuse. Peale oma teatri on ta viimastel aastatel tööd teinud näiteks ka Moskva kunstiteatris.

Peterburi Riikliku Teatriakadeemia uute tudengite nimekiri.
Peterburi Riikliku Teatriakadeemia uute tudengite nimekiri. Foto: Märt Meos

Eestiga seob Erenburgi soe kontakt 2013. aastast, mil R.A.A.A.M. teatri produtsent Märt Meos kutsus ta siia meistrikursust andma. Toona iseloomustas Erenburg Eesti näitlejaid mõtlejatena, kes on sisimas palju temperamentsemad. «Nad on väga keskendunud, väga distsiplineeritud, tundub. Võib-olla ka ettevaatlikud. Kõik on muidugi keerulisem kui see, mis ütlesin.»

Küsimusele, mis teeb lavastajast lavastaja, vastas Erenburg Postimehes ilmunud intervjuus järgnevalt: «Analüüsivõime. Kõige tähtsam: ta peab olema isiksus. Isiksus, kes tunnetab praegust aega ja selle valusid. Lavastajal peab olema karisma ja ta peab olema liider. Tahe, energia ja professionaalsed oskused, kolossaalne initsiatiiv peab olema. Oskus allutada endale võõrast tahet. Allutada või lahustada see oma tahteks.»

Sel sügisel Peterburis lavastajaõpinguid alustav Jaak Prints on korra Venemaal õppinud. 2013. aasta sügisel alustasid Peterburi Riiklikus Teatriakadeemias õpinguid peale Printsi veel Hendrik Toompere noorem ja Kristo Viiding, kursusejuhendajaks oli ka siis Lev Erenburg. Kõigil kolmel jäid õpingud Venemaal katki. Üheks põhjuseks on nimetatud seda, et eestlased soovisid õppida lavastajaks, kuid kuna lavastajate kursust ei saadud kokku, siis keskenduti toona näitlejakutsele.

Peterburi Riiklik Teatriakadeemia asutati 1779. aastal ning see on Venemaa vanim asutus, kus treenitakse ja koolitatakse spetsialiste kõikvõimalikel nüüdisaegse teatriga seotud erialadel. Oma ajaloo jooksul on akadeemia üle elanud mitmeid ümberkorraldusi. Alates 1962. aastast Leningradi Riikliku Teatri-, Muusika- ja Kinematograafiainstituudi nime all tuntud akadeemia sai oma praeguse nime 1993. aastal.

Peterburi Riikliku Teatriakadeemia vilistlane on näiteks NUKU teatri näitleja Taavi Tõnisson, kes kaitses 2016. aastal Peterburis nukulavastaja diplomit. Peterburi teatriakadeemia on lõpetanud ka Tallinn Vene Teatri lavastaja Ivan Strelkin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles