Soovitused: mida vaadata Tartuffil?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film «Kodanik Jane» tegeleb linnaplaneerimise problemaatikaga USAs eelmise sajadi keskpaigas.
Film «Kodanik Jane» tegeleb linnaplaneerimise problemaatikaga USAs eelmise sajadi keskpaigas. Foto: Kaader filmist

Esmaspäeval Tartus algava armastusfilmide festivali Tartuff 18 filmist valisid parimad palad välja filmiblogijad.

8. august «Kodanik Jane» (2016, USA)

Möödunud sajandi keskpaik. Samal ajal kui Nõukogude Liidus kohaneti Stalini surmaga, ärkas justkui tema vaim teisel pool maakera New Yorgis. Langesid kaunid kodused elumajad ja kerkisid kõledad inimtarud, mis tekivad kujutluspilti, lugedes näiteks George Orwelli «1984». Nõnda hakkaski Punane Õun mädanema – tänavad jäid inimestest tühjemaks ja nurgatagused muutusid aina ohtlikumaks. Mõelda vaid, kui sama juhtuks Karlova värviliste uulitsate või Männiku hubaste puitmajakestega.

Õnneks hakkasid newyorklased eesotsas Jane Jacobsiga muutustele vastu. Algas aastaid kestev võitlus tavaelanike ja aina rikkamaks saavate linnaplaneerijate vahel. «Kodanik Jane» on inspireeriv ja kaasahaarav dokfilm, mis puudutab igaüht, kes oma elupaika armastab.

Märksõnad: linna-armastus, arhitektuur, kangelanna

8. august «Ebaõnnekits» (2017, Colombia)

Kuidas kõlaks terve päev kestev seiklus kuumas ja kirevas Colombias? Päris ahvatlev, eks!

«Ebaõnnekits» on lugu õest-vennast, kes linna saabuvatele külalistele vastu sõites satuvad ootamatutesse olukordadesse ja kohtuvad värvikate inimestega. Film on oma kütkestava võttepaiga ja karakterite tõttu otsekui 75 minuti pikkune seeria parimast tänavafotograafiast – igal pool haarab miski pilku! Sellele lisandub meeleolukas muusika, mis jutustab ekraanil nähtava samaaegselt helikeeles.

Ja nagu sellest oleks veel vähe – «Ebaõnnekits» kustutab ka märulilembese filmisõbra janu. Aga see märul on nõnda veider ja peapeale pööratud, et peab oma silmaga nägema.

Märksõnad: eksootiline seiklus, muusika, hea-tuju-vaatamine

«Ebaõnnekits»
«Ebaõnnekits» Foto: Kaader filmist

9. august «#SINGLE» (2017, Austria)

Kas olete Tinderis või mõnes muus kohtingusaidis? Kas elukaaslase otsingul, üheöösuhte jahil või midagi muud? Eksperiment match’ide, super like’ide ja Tinder date’ide maailmas osutus väga huvitavaks antropoloogiliseks kogemuseks ja seda on ka film «#SINGLE», mis koorib maha netikohtingute jumestuskreemid, sätib reaalseks hoolega sätitud selfie-nurgad, laseb lõdvaks kõik kummis rinnalihased ja sixpack’id. Dokfilm peab ära piinlikud vestlused, kahtlusi täis sisemonoloogid ning esitab küsimata küsimused.

Seega, tinderdad või mitte – «#SINGLE» teeb selle maagilise tänapäeva armumissüsteemi igaühele selgeks. Ja kes teab, äkki näed ka oma eelmist match’i sealsamas saalis filmi nautimas.

Märksõnad: moodne armastus, nipid-trikid, äratundmine

9. august «Armastuse kunst» (2017, Poola)

Filmi režissöör Maria Sadowska, kelle käe all valmis 2013. aastal ka «Naistepäev» («Dzień kobiet») portreteerib läbi huumori üheaegselt Poola kuulsa seksuoloogi Michalina Wisłocka argipäeva: purunenud abielu ja uut armumist abielumehesse; katsumusi, mis saatsid doktorit filmiga esimese Poola seksiõpiku välja andmisel ja algusjärgus olnud intrigeerivat seksuaalrevolutsiooni konservatiivses Poolas.

Professionaalne näitlejatöö, haarav käsikiri ja muhe huumor on vaid vähesed põhjused, mis peaksid filmile vaatajaid meelitama. Filmile lisaks toimub neljapäeval kell 19 kohtumine peaosatäitja Magdalena Boczarskaga ning reedel kell 19 vestlusring teemal «Nõukogude seks», külaliseks Arvo Haug.

Märksõnad: seks, Poola, biograafia, girlpower

10. august «Kui kaks maailma põrkuvad» (2016, Peruu, USA, Suurbritannia)

Eestlastele ühtepuhku hell ja uhkust valmistav teema – mets – on vaatluse alla võetud Peruus, kus toonane president, otsustanud vihmametsa all paiknevad õli- ja kullavarud silmapilgutamata ameeriklastele müüa, peab vastastikku seisma protestivate pärismaalastega, kelle kodu ühes puudega hävimisele on määratud.

Heidi Brandenburgi ja Mathew Orzeli film pakub samaaegselt nii lummavaid sissepõikeid Amazonase põliselanike igapäevaellu kui ka südantlõhestavaid ja muserdavaid kaadreid lageraie surma surnud põlismetsast. Teos näitab, et kirglikult ei pea armastama ainult inimesi, vaid ka maad, millel me väikesed jalad võrreldes Maa vanusega viivu tatsuvad ning õhku ja vett, mida me planeet Maaga võrreldes pisikesed kehad elus püsimiseks vajavad.

Märksõnad: Ladina-Ameerika, mets, ebaõiglus, pärismaalased

12. august «Barbeque» (2017, Austraalia)

Isuäratav film sellest, kuidas maailma kaheteistkümnes eri paigas lihaga tule ääres ümber käiakse. Paljude teadlaste sõnulgi oli küpsetatud liha söömine vahest inimkonna arengu üks pöördelisemaid hetki! Kõht tuleks õhtusele seansile tulles eelnevalt täis süüa, kuna 4K resolutsiooniga kaadrite jada võib suu vett jooksma panna ka suurimal lihapõlguril.

Tegu pole siiski gastronoomiale keskenduva linateosega, vaid detailselt tabatud etnograafilise materjaliga portreteerides eri rahvaste traditsioonilist kööki ja (lihaküpsetus)tavasid, mida põlvest põlve edasi antud. Enamgi veel: film peegeldab inimesi, keda tuli (ja toit) kokku on kutsunud ning sääraste pidusöömingute jõudu säilitamaks kogukondlikku ühtehoidmistunnet.

Märksõnad: liha, etnograafia, dokumentaalfilm, tuli, non-vegan

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles