Fotonäitus uurib pagulaste hingeelu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto näituselt «Purustatud uksed»
Foto näituselt «Purustatud uksed» Foto: Karoli Kruuse

Okupatsioonide muuseumis avatakse 7. augustil kell 17 Karolin Kruuse fotonäitus «Purustatud uksed».

Karolin Kruuse / Promo
Karolin Kruuse / Promo Foto: promo

Avamisel kõneleb fotograaf Karolin Kruuse tööst ja elust Palestiina suurimas pagulaslaagris, kus igapäevaelu osaks on kuulirahe, põletatud kummide ja prügi lõhn, aga ka sinna keskkonda justkui mittesobiv südamesoojus ja kõikehõlmav armastus. Näitus annab sissevaate Palestiinas Balata pagulaslaagris elavate neljanda generatsiooni pagulaste hingeellu. Näituse tööd on üles pildistatud 2017. aasta kevadel ja suvel.

Balata pagulaslaager asub Jordani Läänekalda põhjaosas Nabluse linnas 0,25 ruutkilomeetri suurusel alal. ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni UNRWA andmetel elab 1950. aastal rajatud ja 5000 pagulasele mõeldud laagris umbes 30 000 inimest.

1948. aastal kuulutati välja Iisraeli riik, mida Palestiina ajalookirjutajad nimetavad sõnaga naqba – katastroof. Pärast seda lahkus või oli sunnitud kodust lahkuma suur hulk palestiinlasi, kes elasid väljakuulutatud Iisraeli riigi aladel. ÜRO pakkus Jaffa piirkonnast pärit sisepõgenikele ajutist elamispinda. Igale perele, olenemata selle suurusest, pakuti üht telki. Esialgu pered keeldusid, sest lootsid koju naasta. Kaks aastat hiljem võtsid nad  pakkumise vastu ja asustasid Balata laagri. Nüüdseks on ajutised telgid asendunud tihedalt üksteise kõrvale ehitatud betoonist kuubikutega, kuid lootus tagasi koju pöörduda on siiani alles jäänud.

Palestiinlaste tagasipöördumise õiguse sümbol on võti. Enamikul Balata pagulaslaagris elavatel peredel on siiani alles koduvõtmed, kuigi nende kodu Jaffa piirkonnas neid enam ees ei oota.

Pärast 70-aastast Iisraeli okupatsiooni ei ole palestiinlaste olukord paranenud ja uute Iisraeli asunike asulate ehitamise tõttu tõuseb Palestiina sise- ja välispagulaste arv siiani.

Näitus jääb avatuks 17. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles