Rein Rannap räägib uues filmis suu puhtaks

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Rannap.
Rein Rannap. Foto: Peeter Langovits / Postimees

14. augustil näevad kinnisel esilinastusel valitud külalised dokumentaalfilmi «RUJA – KEELATUD!». Peamiselt läbi Rein Rannapi silmade ja meenutuste jutustatud kunagise menubändi lugu näevad kõik huvilised aga juba 17. augustil ETVst. 

2016. aastal salvestas Rein Rannap koos Kristjan Kannukesega helikandjale «Keelatud!» laulud Ruja ajavahemikust 1971-1973. Ruja esimese perioodi lauludega plaat võinuks olla Eesti ja kogu toonase Nõukogude Liidu territooriumi kõige esimene rokkalbum. Kuid kuna toona ei lubatud ansamblil aastaid salvestada, ilmus see muusika alles aasta tagasi.

Kaidi Kleini toimetatud ja Steroteki poolt toodetud muusikalises dokumentaalfilmis põimuvadki albumi «Keelatud!» salvestusprotsess stuudios, katkendid kontserdist ning Rein Rannapi meenutused Ruja algusaastatest.

Viimane kord, mil sooviti Ruja ära keelata, päästis ansambli Kalju Komissarov, kes kaasas Ruja Noorsooteatri lavastusse «Protsess». Filmis räägib ka Komissarov  ühes oma elu viimases intervjuus, miks tal just Ruja oli lavastusse vaja ja kuidas tal õnnestus ansambel keelu alt vabastada.

Filmis on Rannapi meenutused illustreeritud peamiselt Urmas Alenderi erakogu materjalidega, mis hoiul Teatri- ja Muusikamuuseumis. Laulja on põhjalikult arhiveerinud bändi ajalugu ning filmis näeb ka Rannapit Alenderi päevikut kommenteerimas.

Ansamblist Ruja on varemgi filme tehtud. Näiteks 1982.aastal valmis Peeter Urblal road movie tüüpi dokumentaalfilm «Ruja», kus filmimeeskond on jäädvustatud populaarse rokkansambli Ruja elu-olu 1981. aasta töörohkel suve kontsertesinemistel. Toona tähistas Ruja kümnendat tegutsemisaastat. Lisaks jäädvustustele kontsertidelt otsitakse filmis Ruja populaarsuse põhjust, avatakse noorte ja levimuusika vahelisi suhteid. 2012. aastal digitaalselt taastatud filmi rikastavad põgusad intervjuud Valter Ojakääru, Ott Arderi ja muusikute endiga.

Filmi «RUJA – KEELATUD!» režiiga tegelesid Tarvo Mölder, Aleksander Ots ja Kaidi Klein. Toimetas Kaidi Klein, tootja Sterotek. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles