Eestis alustab tööd dokumentaalfoto keskus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudtshoorn. 2003
Oudtshoorn. 2003 Foto: Juhan Kuus, Dokfoto keskus

Eesti ainuke dokumentaalfotograafiale keskenduv Juhan Kuusi Dokfoto Keskus avab reedel, 18. augustil oma esimese näituse «Perifeeria — Kihnust Lõuna-Aafrikani». Telliskivi Loomelinnaku galeriis tuuakse avalikkuse ette Annika Haasi, Birgit Püve, Helen Ree, Triin Kerge ja Juhan Kuusi tööd, mis viivad külastajad perifeersetele rännakutele.

Näituse kuraatori ja dokfoto keskuse asutaja Kristel Lauri  sõnul on avatav näitus esimene osa seeriast, mis aitab väärtustada Eesti dokumentaalfotograafiat ning toetada selle tutvustamist nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasandil. «Keskuse missiooniks on kokku tuua fotograafid ja huvilised, kes dokumentaalfoto vahendusel jutustavad ja kogevad lugusid, mis inspireerivad, rikastavad, kaasavad ning muudavad elusid,» lausus Laur.

Kiviõli. 2012
Kiviõli. 2012 Foto: Helen Ree, Dokfoto keskus

Dokfoto keskus keskendub oma tegevustes teemadele, millel on oluline mõju inimkonnale ja mis edendavad dokumentaalfoto maastikku. «Me teame, et pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna, mistõttu annavad need tihtipeale maailmast edasi hoopis sisukamaid lugusid kui seda ainult sõnas kirjeldada saab. Dokumentaalfotode puhul on aga tegemist lugudega elust enesest, mis avardavad maailmapilti ja tutvustavad eri paikade kultuuri,» lausus keskuse kaasasutaja ja kuraator Toomas Järvet.

Kodukoht. 2014
Kodukoht. 2014 Foto: Triin Kerge, Dokfoto keskus

Keskuse esimene näitus keskendub perifeeria ehk äärealadel elavate inimeste eludele. Hoolimata tänapäevastest reisimisvõimalustest ja tehnoloogiast, mis muudavad maailmas toimuva ühtmoodi kättesaadavaks nii suurlinnas kui ka väikeses külas, on meie ümber paljusid elusid, millest meil pole aimugi. Kuidas elatakse väljaspool suurlinnu ja peavoolust eemal? Milline on sealne elufilosoofia? Aga kus algab ja kus lõppeb perifeeria? Tundmatut perifeeriat ja elulaadi võib leida üsna lähedalt ning sellel näitusel ongi erinevad kaugused esindatud: Kihnust Lõuna-Aafrikani.

Valga külalistemaja “Säde”. 2017
Valga külalistemaja “Säde”. 2017 Foto: Annika Haas, Dokfoto keskus

Dokumentaalfoto näitus «Perifeeria – Kihnust Lõuna-Aafrikani» on Telliskivi Loomelinnaku B-maja galeriis avatud 30. oktoobrini. Näitusel on esindatud viie tuntud Eesti dokumentaalfotograafi teosed: Annika Haas, Birgit Püve, Helen Ree, Triin Kerge ja Juhan Kuus.

Külli. Seeriast “Kynö”. 2016
Külli. Seeriast “Kynö”. 2016 Foto: Birgit Püve, Dokfoto keskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles