Ilmunud on oluline raamat teatrist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsi lõpus kuulutati Märt Avandi Viljandis Eesti eelmise aasta parimaks meesnäitlejaks.
Märtsi lõpus kuulutati Märt Avandi Viljandis Eesti eelmise aasta parimaks meesnäitlejaks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ilmunud on festivali DRAAMA raamat. Lisaks erinevate programmide tutvustamisele on raamatus intervjuud valitud teatriaasta auhindade laureaatidega, sissevaated eelmisesse teatriaastasse ning teatrijuhtide väljavaated teatrite rahastamismudeli muudatuse tuules ellu jääda.

Raamatu avavad 2016. aastal sõnalavastuste žüriisse kuulnud lavastaja ja näitleja Andri Luup ning teatrikriitik Madis Kolk. Andri Luup käsitleb teatrit kui maavõistlust kahe erineva võistkonna vahel, Madis Kolk keskendub teatriaasta auhindade nominatsioonide analüüsile.

Seejärel saavad sõna seitse teatriaasta auhinna laureaati – näitlejad Märt Avandi, Riina Maidre, lavastajad Hendrik Toompere jun ja Marika Palm, kunstnik Liina Keevallik, dramaturg Andra Teede ning teatriuurija Luule Epner. Laureaadid mõtisklevad muuhulgas selle üle, kas maailmas ja teatris toimub sumbumine, milline on Eesti teatri üldine seis ja miks eestlased nii palju teatris käivad.

Mahuka osa eelraamatust moodustavad teatrijuhtide vastused teatrite rahastamist puudutavatele küsimustele. Kultuuriministeeriumis kokku kutsutud töörühm tegeleb aktiivselt etendusasutuste uue rahastusmudeli väljatöötamisega ning see ajendas raamatu koostajaid nii suurte kui väikeste teatrite juhtidelt uurima, mida muuta ja mida jätta ning kas õiglus ja ideaalilähedus rahastamisel on üleüldse saavutatav.

Kultuuriministeeriumis kokku kutsutud töörühm tegeleb aktiivselt etendusasutuste uue rahastusmudeli väljatöötamisega ning seetõttu uuriti nii suurte kui väikeste teatrite juhtidelt, mida muuta ja mida jätta ning kas õiglane ja ideaalne mudel on üleüldse saavutatav.

Loomulikult ei puudu raamatust programmi, kõrvalprogrammi ning metaprogrammi tutvustused. Põhiprogrammis on sellel aastal 22 lavastust, kõrvalprogrammis viis. Kõrvalprogrammi kontseptsiooni ehk ideed «ületoodetud teatrist» tutvustab selle kokkupanija Kaija M. Kalvet teatrist Must Kast.

Festivali DRAAMA raamat
Festivali DRAAMA raamat Foto: Draama

Raamatu koostajad on Anne-Ly Sova ja Hedi-Liis Toome, intervjuud laureaatidega tegi Ivar Põllu. Raamat on müügil Tartu Uue Teatri, Vanemuise Teatri, Ugala Teatri ja Eesti Draamateatri kassades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles