Pärdi päevadel kuuleb nüüdsest ka teiste heliloojate loomingut

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Arvo Pärt ja Tõnu Kaljuste 30. augustil Pärdi päevade avakontserdi proovis.
Helilooja Arvo Pärt ja Tõnu Kaljuste 30. augustil Pärdi päevade avakontserdi proovis. Foto: Kadri Tikerpuu

Laupäeval, 2. septembril algavad traditsioonilise Jaani kiriku avakontserdiga Pärdi päevad, mis ühtlasi lõpetavad Nargenfestivali suve. Esiettekandele tuleb noorema põlvkonna silmapaistvama helilooja Pärt Uusbergi «Armastuse ülemlaul», lisaks kohtuvad Arvo Pärdi teosed barokiaja suurmeistri J. S. Bachi loominguga. 

Tänavuse laste ja noorte kultuuriaasta auks kõlab muusika Pärdi päevadel peale kirikute ka hea akustikaga koolisaalides, nagu Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi Mederi saal, Tallinna Tõnismäe reaalkoolis ning Rakvere gümnaasiumis.

Kaljuste sõnul muutuvad Pärdi päevad järjest rahvusvahelisemaks ja kui soovida siia esinema eripalgelisi interpreete huvitavate kavadega, tuleb ettekandele ka teiste heliloojate muusika.

«Arvo Pärdi looming on samas mõjutanud mitmeid eesti heliloojaid ning Pärt Uusberg on kindlasti nende hulgas,» kommenteeris Kaljuste Postimehele. «Lihtsus ja siirus, mida tema looming kannab, on igati see, mida festivalile otsin. Seepärast tellisin temalt teose ja nii sündiski «Armastuse ülemlaul». Selle vokaalteose sõnum algab tekstist ning Uusbergi teksti käsitlus meenutab Arvo Pärdi sõnu «…et igal rohuliblel oleks nagu lille staatus».» 

Uusbergile omakorda valmistas heameelt võimalus kirjutada teos teda lapsepõlvest inspireerinud Eesti Filharmoonia Kammerkoorile, Tallinna Kammerorkestrile ja Tõnu Kaljustele.

«Kuulasin noorena palju Arvo Pärdi teoseid just nende esituses. See on väga märgiline, et minu teos kõlab nüüd Pärdi päevadel. Pakkusin kontserdi kontseptsioonist lähtuvalt Tõnu Kaljustele välja spontaanselt teksti, mis on mind ikka ja jälle inspireerinud, kui olen seda lugenud või kuulnud ette loetavat,» ütles helilooja Postimehele. «Teose kirjutamine leidis aset kevadel Leedu pealinnas Vilniuses, kus möödunud hooajal elasin. Mind rõõmustab, et lisaks Tallinna kontserdile on umbes sama kava võimalik kuulata päev hiljem ka minu kodulinna Rapla kirikus.»

Samad esitajad astuvad üles 3. septembril Paide kirikus ja Rapla kirikus, 6. septembril Rakvere gümnaasiumi saalis ning 7. septembril Viljandi Pauluse kirikus. Uusi kontserdipaiku Tallinna koolides avastavad aga YXUS Ensemble ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor.

4. septembril annab YXUS Ensemble koosseisus Iris Oja (alt), Marrit Gerretz-Traksmann (klaver), Harry Traksmann (viiul), Laur Eensalu (vioola) ja Leho Karin (tšello) kontserdi Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumi Mederi saalis, kavas on muuhulgas «Aliinale», «Peegel peeglis», «Fratres». 5. septembril toob Eesti Filharmoonia Kammerkoor Kaljuste dirigeerimisel Tallinna Tõnismäe Reaalkooli aulas taas kuulajate ette Pärdi kõige ulatuslikuma kooriteose «Kanon pokajanen».

Pärdi päevade raames esinevad ka kaks kõrgetasemelist väliskollektiivi: Belgia keelpillitrio Goeyvaerts String Trio ja Ühendkuningriigi vokaalansambel The Tallis Scholars dirigent Peter Phillipsi juhatusel.

Goeyvaerts String Trio koos kolme vokaalsolistiga toob 8. septembril Tallinna toomkirikus kuulajateni Pärdi teose «Stabat Mater», mis on salvestatud nende samanimelisele plaadile. Mainekas muusikaajakiri Gramophone tõi selle hiljuti esile kui ühe kümnest parimast Pärdi albumist. Lisaks kõlab kontserdil briti helilooja Ivan Moody «Simeron». 

10. septembril Tartus Pauluse kirikus ja 11. septembril Arvo Pärdi sünnipäevakontserdil Tallinna Jaani kirikus astub üles The Tallis Scholars dirigent Peter Phillipsiga. Eriliselt puhta ja selge kõla poolest tuntud kollektiiv andis helilooja 80. sünnipäevaks välja plaadi «Tintinnabuli», mis on saanud palju tunnustust. Ajakiri Gramophone valis selle kümne parima Pärdi muusikaga plaadi hulka.

Pärdi päevade täpsem kava on leitav Nargenfestivali kodulehelt nargenfestival.ee

**
Pärdi päevad
2.–11. septembrini
Tallinnas, Paides, Raplas, Rakveres, Viljandis ja Tartus
www.nargenfestival.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles