Nädala plaat. Kõrbest, kuid mitte kõrbenud

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
QOTSA
QOTSA Foto: Kuvatõmmis

Queens Of The Stone Age

Villains

Matador Records Limited

Hinne: 4

Head rokki pole kunagi liiga palju ja California kõrbeviikingite pundi Queens Of The Stone Age (QotSA) seitsmes album «Villains» on üks hea puhas rokiplaat. Hea küll, Mark Ronsonit produtsenditoolilt leida oli ehk veidi ootamatu, aga Ronson on üks kuramuse andekas tüüp ja suudab oma isikupärase, kuid artistimaailmale truu maailmanägemise lisada nii Ol’ Dirty Bastardsile, Adele’ile, Bruno Marsile kui Action Bronsonile. Üksnes Duran Durani puhul ei hakanud tema võluvõimed tööle, aga kellel ei juhtuks tööõnnetusi.

Ronson on nii neetult hea produtsent, et mingi nipiga õnnestub tal üldjuhul rõhutada artisti parimaid jooni ning isikupära ja sellest kuidagi värske lähenemisega luua midagi, mis on justkui vana hea, kuid samas ka kuidagi uue nurga all. Ka «Villainsi» puhul saab rääkida bändi teisest hingamisest. Ronson on lihtsalt hingamisteed puhtaks teinud. QotSA kõlab värskel albumil sama kõmisevalt, rahutult ja sihikindlalt nagu ka omanimelisel debüüdil aastal 1998. Sellel paljukiidetud plaadil saigi kõikideks järgnevateks aastateks paika bändi saund, kindlasti maskuliinne, kuid samas mitte napakas-koomiliselt punakaela-macho. Oleks nagu selline vana kooli teksad-T-särk-nahktagi rokimürin, mõjutusi kuue-seitsmekümnendatest, kuid samas kõlavad nad ikka väga XXI sajandile kohaselt.

Mulle on väga sümpaatne QotSA isikupärane ja selgelt eristatav saund, petlikult toores ja samas iseteadvalt sihikindel. Kuigi bändi ridadest on läbi käinud A-listi mehi, nagu näiteks Dave Grohl ja Mark Lanegan, siis QotSA näo ja teo juures saame rääkida eelkõige bändi asutajast ja frontmänist, ainsana algkoosseisust tänaseni rivis püsivast multitalent Josh Homme’ist, kes laulab ja käristab kitarri, kuid on mänginud ka klahvpille ja olude sunnil vahepeal veidi ka bassi. Lisaks on ta ühes teises bändis, Eagles Of Stone Age, arvel ka kui trummar.

QotSA juures on midagi nakatavalt ja võiks lausa öelda mõnusalt hüpnootilist. Sirgjooneline ja resoluutne «Villains» kestab 48 minutit ja sisaldab ainult üheksa pala, enamik üle viie minuti pikad. On dramaatilisust, on plastikat ja piisavalt uuemeelsust. Energilise pungibassiga kokku sulatatud müstilise kõlaga retrofutupill teremini «Head Like A Haunted House» on üks sellistest mõnusatest ning veidi peidetud detailidest, mida «Villainsi» pealt avastada on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles