Vanemuise uus hooaeg pakub üllatusi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk
Andrus Kivirähk Foto: Tiit Mõtus

Vanemuise teater avas oma 148. hooaja etendusega «Hedda Gabler», mida mängiti täissaalile. Alanud hooajal tuuakse Vanemuises lavale  16 uuslavastust – 9 draamalavastust, 1 tantsulavastus, 3 muusikalavastust ning 3 lastelavastust.

Draamažanri esimene esietendus on 29. septembril Vanemuise väikeses majas, kus vaatajate ette jõuab Vanemuise teatri ja Sõltumatu Tantsu Lava EV100 teatrisarja «Sajandi lugu» raames sündinud koostööprojekt «Rännakud. Maarjamaa laulud». Lavastusmeeskonna tuumiku moodustavad Tiit Palu, Ruslan Stepanov ja Kara-Lis Coverdale.

7. oktoobril esietendub väikeses majas Briti dramaturg David Hare’i intelligentne suhtedraama «Teineteiseta», mida lavastab Jüri Lumiste. Oktoobrikuusse mahub veel üks draama esietendus, kui 21. oktoobril esietendub eesti dramaturgi Siret Campbelli esimene täispikk näidend, tulevikuromanss «Beatrice» suures majas, lavastaja Ain Mäeots. Uuel aastal esietendub ridamisi klassikat: Euripidese tragöödia «Medeia» Tiit Palu lavastuses (esietendus 20.01 Sadamateatris), Goethe «Faust», mille dramatiseerija ning lavastaja on Hendrik Toompere (esietendus 3.02 suures majas), «Kalevipoeg» Karl Laumetsa lavastuses (esietendus 10.03 Sadamateatris) ning Andrus Kivirähki «Mees, kes teadis ussisõnu», mida lavastab Šaša Pepljajev (esietendus 21.04 väikeses majas). Draamahooaja lõpetab Max Frischi must komöödia «Härra Biedermann ja tulesüütajad», lavastajaks Ain Mäeots (esietendus 5.05 Sadamateatris).

Lisaks on Vanemuise teatri toel toonud näitleja Reimo Sagor välja autorilavastuse «AK-47». See etendub oktoobris ja detsembris väikese maja proovisaalis, 8. ja 9. septembril festivalil DRAAMA ning 3. novembril festivalil Draamamaa.

Hooaja ainsa tantsulavastuse «Kinolina kangelane» esietendus toimub 17. veebruaril. Selle rõõmsameelse ballett-komöödia lavastaja-koreograaf ja libretist on Silas Stubbs.

Muusikalavastustest esietendub 25. novembril Vanemuise suures majas Victor Hugo romaanil põhinev muusikal «Hüljatud», mida tuleb lavastama Samuel Harjanne Soomest. 24. märtsil esietendub suures majas Johann Straussi kuulus operett «Viini veri» Giorgio Madia lavastuses. Juuni alguses jõuab publiku ette veel üks muusikal, «Sweeney Todd», mida asub lavastama Tanel Jonas (esietendus 2.06 suures majas).

Uusi lastelavastusi on 148. hooajal kõigist kolmest žanrist: Janek Savolaineni ja Katrin Pärna koostööna Sadamateatris lavale jõudnud tantsulavastus «Naksitrallid», oktooris väikeses majas esietenduv uus eesti algupärane lasteooper «Guugelmuugelpunktkomm», mille lavastaja on Marko Matvere (esietendus 28.10 väikeses majas) ning Teatri Kodus lavastab Sandra Lange objektiteatri võtmes loo «Viksist ja Kobast» (esietendus 3.03).

Läbi hooaja jõuab Vanemuine ka teistesse Eesti linnadesse. Draamat «Hedda Gabler» mängitakse 11. oktoobril Rakvere teatris. Rahvusooper Estonia laval näeb 6. veebruaril lasteooperit «Guugelmuugelpunktkomm» ja 10. aprillil ballett-farssi «Don Juan». Lisaks jõuavad Tallinnasse nagu ikka muusikalid «Hüljatud» ja «Mamma Mia!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles