Eesti teater mainekal festivalil Jekaterinburgis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Karenin(Aivar Tommingas) ja Anna Karenina (Elina Purde)
Aleksei Karenin(Aivar Tommingas) ja Anna Karenina (Elina Purde) Foto: Mats Õun

Kolmapäeval, 6. septembril sõidab Aleksei Pesegovi lavastuse «Aleksei Karenin» trupp Jekaterinburgi, et osaleda Venemaa ühel hinnatumal festivalil «Realnyi teatr».

Etendus toimub 9. septembril Sverdlovski akadeemilises draamateatris. Festival «Realnyi teatr» on Vaba Lava teatrikeskuse esimese hooaja kuraatori-produtsendi Oleg Loevski kureeritud festival, kuhu ta valib teatrite viimaste hooaegade väljapaistvamad lavastused. Seekord osaleb nädal aega kestval festivalil 22 teatrit ja ainsa rahvusvahelise teatrina R.A.A.A.M. Eestist.

Kuldse Maski laureaadi Aleksei Pesegovi lavastust «Aleksei Karenin» mängiti kahel viimasel suvel 34 korral Tapa Raudteejaamas 5102 külastajale. Lavastades Eestis ja tutvudes siin Eesti dramaturgiaga on Aleksei Pesegovi koduteater Minnusinski draamateatris järgmiseks ette võtnud August Kitzbergi «Libahundi», mille esietendus on 30. novembril 2017.

Teatriühendus R.A.A.A.M alustab hooaega Eestis auhinnatud lavastustega «Vannutatud neitsid", mille kuus etendust antakse septembris Telliskivi Loomelinnakus, ja «Libahunt», mis etendub sügisel Jõhvi kontserdimajas, rahvusooperis Estonia ja Vanemuise teatris. 

Oleg Mihailovi kirjutatud «Vannutatud neitsid» on valustraagiline, kuid samas puhastavalt helge perekonnadraama. Näidendi tegevus toimub meie päevil Tirana – Albaania pealinna – äärelinnas. See ei ole piltpostkaartide ja turistide Tirana, vaid karm, halastamatu ning reaalne Tirana, kus üks perekond võitleb oma argipäevas õnne ja parema tuleviku nimel.

Tragikoomiliselt, isegi groteskselt põrkuvad tänapäeva maailma tavad ja harjumused aastasadu vanade traditsioonide ja tabudega. Näidendi teemad on üllatavalt aktuaalsed maailmas, kus on praegu teravasse konflikti sattunud humanistlik ja demokraatlik ilmavaade ning vägivaldne fanaatilis-religioosne islamistlik radikalism.

Lavastaja Madis Kalmet, kunstnik Jaanus Laagriküll, muusikaline kujundaja Peeter Konovalov, valguskujundaja Priidu Adlas. Mängivad Ülle Kaljuste (Eesti Draamateater), Kaie Mihkelson (Eesti Draamateater), Riina Maidre, Lii Tedre, Külli Reinumägi, Inga Salurand (Eesti Draamateater).

Riina Maidre auhinnati lavastuses tehtud Liri rolli eest parimaks naisnäitlejaks 2016.

Jakuutia lavastaja Sergei Potapovi «Libahunt» on ilmselt üks viimaste aastate enim diskussiooni tekitanud teatrilavastus Eestis. Seda näitavad rohked arvustused ja vastukajad. Seda võis ka aimata. Kui üks Jakuutia lavastaja võtab Eesti tüviteksti ja annab sellele uue, tänapäevase hingamise, siis see tekitabki juba ette furoori.

Pärast Eesti etendusi sõidetakse trupiga jaanuaris Tšiilisse, kus antakse Lõuna-Ameerika hinnatumal festivalil Santiago MIL kolm etendust.

«Libahunt» võitis 2016. aastal  Peterburi teatrikriitikute auhinna «Balti Maja» festivalil ja 2017. aastal SLAVIJA teatrifestivalil Belgradis Grand Prix.

Lavastaja on Sergei Potapov (Jakuutia), kunstnik Ervin Õunapuu, muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres, valguskujundaja Priidu Adlas. Mängivad Kristiina-Hortensia Port, Liisa Pulk, Martin Kõiv, Ivo Uukkivi (Eesti Draamateater), Kristo Viiding, Mari Lill (Eesti Draamateater), Piret Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles