Kumu filmihooaja avab vaidlusi tekitav tervisefilm

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentaalfilm «Mida tervist!» («What the Health!») linastub Kumus
Dokumentaalfilm «Mida tervist!» («What the Health!») linastub Kumus Foto: Plakat

Kumu Dokumentaal toob sügishooaja alguse puhul ekraanile tervislikust toitumisest rääkiva poleemilise filmi, mis on ajanud maailma tervishoiuorganisatsioonidel karvad turri. 

Kolmapäeval, 6. septembril näidatavas USA dokumentaalfilmis «Mida tervist!» («What the Health!») paljastab filmimees Kip Andersen saladusi, kuidas on võimalik vältida ja isegi paranemisele pöörata üldiselt ravimatuks peetavaid kroonilisi haigusi ning uurib, miks ametlik tervishoiusüsteem ei kavatsegi sellest avalikult rääkida.

Tegu on sümboolse järjega mõne aasta tagusele filmile «Cowspiracy», mis näitas, kui suurt rolli mängib kliimamuutuste ja keskkonna reostamise juures intensiivne loomakasvatus. Film, mille lavastasid Kip Andersen ja Keegan Kuhn, on juba tekitanud tulist diskussiooni mitmel pool maailmas. Eestis jõuab see suurele ekraanile esimest korda.

Kell 18 algavale seansile järgneb arutelu, kus osalevad toitumisnõustaja Rain Vainik, arst Anneli Talvik, maratonijooksja Indrek Ilumäe ja veganfeminist Dagmar Kase.

Septembris jõuavad Kumu auditooriumis ekraanile veel «Seeme. Rääkimata lugu», mis jälgib nende entusiastlike inimeste tegevust, kes üritavad päästa hukule määratud unikaalseid seemnesorte; «Kuula mind, Marlon» – näitleja Marlon Brando portreefilm, mis põhineb tema audio- ja videopäevikutel; ja Vene avangardkunsti tutvustav ülevaatefilm «Revolutsioon: uus kunst uuele maailmale».

Kokku on Kumu sügiseses programmis kümme dokumentaalfilmi. Hooaja lõpetab 8. novembril tänavuse Berliini festivali lastefilmide konkursi auhinnatöö «Saada selleks, kes olin», mis jutustab sajandeid tagasi elanud budistliku munga reinkarnatsiooniks peetava poisi ja tema kasvataja teekonnast oma juurte juurde Tiibetisse.

Kõik filmid linastuvad Kumu auditooriumis kolmapäeviti kell 18 ja on vaatajatele tasuta. Seanssidele eelnevad ekspertide sissejuhatused.

Kumu Dokumentaal on dokumentaalfilmide sari, mis keskendub kultuuriteemalistele linateostele. Sarja korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles